A koronavírus járvány káros gazdasági hatásainak enyhítésére újabb intézkedésekről döntöttünk. A gazdaságvédelmi akcióterv négy elemmel bővül januártól – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalán megosztott videóban.  

Hitelmoratórium

A családok és a vállalkozások hitelvisszafizetési moratóriumát változatlan formában fél évvel, július elsejéig meghosszabbítjuk. A halasztás automatikus, csak annak kell felkeresnie a bankját, aki a moratórium ellenére törleszteni szeretné a hitelét. 

Bértámogatás és járulékkedvezmény  

Azoknak a vállalkozásoknak, amelyek a járványügyi intézkedések miatt ideiglenesen bezárásra kényszerültek, a kormány decemberben és januárban is a bérköltségük kétharmadának elengedésével és átvállalásával támogatja. A járulékfizetés elengedését és a bértámogatást a vendéglátóhelyek, a szállodák és az idegenforgalom mellett a szünetelni kényszerülő, magántulajdonú buszos vállalkozásokra is kiterjesztjük.

Felére csökken az iparűzési adó

A kis és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adóját a felére csökkentjük január elsejétől. A 25 ezer lélekszám alatti települések a kormánytól támogtást kapnak, a nagyobb önkormányzatok pénzügyi helyzetét majd egyenként áttekintjük. 

Lakásfelújítási támogatás a családoknak

A gyermeket nevelő és gyermeket váró családokat 6 millió forintig kedvezményes, legfeljebb 3 százalékos kamatozású lakásfelújítási hitellel segítjük. Ebből három millió forint vissza nem térítendő támogatás, ami a felújítás végén vehető igénybe és automatikusan csökkenti a hitel összegét. 

 

(kormany.hu)