Kivitelezésében primitív, hatásában katasztrofális az Oroszországgal szembeni uniós szankciók politikája – vélekedett Orbán Viktor miniszterelnök Berlinben.

Brüsszel szankciós politikája "negligálja az európai érdekeket" és tönkreteszi a német és a magyar gazdaságot, Moszkvát viszont hozzásegíti ahhoz, hogy fél év alatt megkeressen annyi pénzt az energiahordozók értékesítésével, mint korábban egy év alatt - fejtette ki Orbán Viktor.

Jelezte, nem magát az eszközt, a szankciós politikát kifogásolja, hanem a megvalósítást. Mint mondta, szankciót csak intelligensen szabad kivetni, és csak az erősebb fél helyzetéből. Brüsszel politikájával viszont az a helyzet állt elő, hogy "egy törpe szankcióz egy óriást", és ebbe "a törpe belehal" - hangoztatta, hozzátéve, hogy át kell gondolni ezt a politikát, "újra kell faragni" az Ukrajna ellen indított háború miatt Oroszországgal szemben bevezetett büntetőintézkedéseket.

Fotó: MTI

"Ha jól csináltuk volna a szankciókat, az energiaárak nem lennének az égben" - húzta alá a kormányfő.

Hosszabb távon szemlélve "az európai érdek nem az, hogy felcseréljük az orosz energiafüggőséget az amerikai energiafüggőségre", amely ugyan "politikailag kényelmesebb, mert az amerikaiak az oroszokkal szemben demokraták", de "nem jó", mert Európának vásárlóként az az érdeke, hogy "legyen négy-öt ajánlat az asztalon", amelyek közül gazdasági vagy politikai megfontolások alapján lehet választani.

"Mi nem gazdát akarunk váltani, hanem függetlenséget akarunk" - jelentette ki Orbán Viktor, aláhúzva: olyan helyzetet kell teremteni, amelyben Európa több alternatíva közül választhat, vagyis vásárolhat energiát például Amerikából, Algériából, Katarból vagy éppen Oroszországból.

Nem az orosz gáz és az orosz olaj a baj, hanem hogy "nincs más, és ezért ki vagyunk szolgáltatva", így "nem az a kérdés, hogy az oroszok tudnak-e majd szállítani, hanem az, hogy hány helyről tudunk vásárolni, és versenyeztetni" az energiaszállító partnereket - fejtette ki a miniszterelnök.

(MTI/kormany.hu)