A jelenlegi nemzetközi kihívások közepette, amikor Európa lemaradóban van globális versenytársaival szemben, létfontosságú az Unió és tagállamai termelékenységének és ezáltal versenyképességének javítása és a növekedés ösztönzése.

A Versenyképességi Tanács mostani ülésének legfőbb célja egy új európai versenyképességi paktum előkészítése, ugyanis a magyar európai uniós soros elnökség központi célkitűzése az európai versenyképesség megerősítése. Az Új Európai Versenyképességi Megállapodás tervezetét Orbán Viktor miniszterelnök az ősz folyamán terjeszti elő az Európai Tanács felé.

Fotó: Papp Szabolcs

Ennek keretében prioritás a gazdasági növekedés újraindítása és a tartós növekedés feltételeinek kialakítása, a belső piac elmélyítése, a kis- és középvállalkozások kiemelt támogatása, a zöld és digitális átmenet elősegítése az európai gazdasági szereplőkkel és az európai polgárokkal partnerségben, a nemzetközi együttműködések előmozdítása, illetve a munkahelyek stabilitásának és fenntarthatóságának biztosítása.

A mai ülés keretein belül két fókusztéma kerül szóba a versenyképességet illetően: az elektromobilitás térnyerésének felgyorsítása, valamint a mesterséges intelligencia alkalmazásának előmozdítása.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)