Nagy Márton köszöntőbeszédében kiemelte, hogy „reformkor nélkül nincs forradalom, szabadságharc nélkül pedig nem lett volna kiegyezés, mindezek nélkül pedig elképzelhetetlen lett volna polgárosodás és a soha nem látott, korszakos gazdasági fellendülés”.

Hangsúlyozta, hogy a korszak polgári átalakulása, az iparosítás mind a mai napig példa mindnyájunk számára. Az sem véletlen, hogy minden idők egyik legnagyobb kormányzati újraiparosítási hitelprogramja, amelyet februárban indított el a Kormány, Baross Gáborról kapta nevét.

Nagy Márton felhívta a figyelmet, hogy ma, amikor háború és szankciós válság sújtja Európát, szintén az a feladat, hogy megőrizzük és erősítsük szuverenitásunkat, fellendítsük a gazdaságot és megvédjük a családokat. Éppen ezért fontos minden olyan alkalom, amelyek lehetőséget biztosítanak mindazok elismerésére, akik hozzájárulnak hazánk fejlődéséhez. 

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium ünnepségén Magyar Érdemrend lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Dr. Búza Éva, a Garantiqa Hitelgarancia Zártkörűen Működő Részvénytársaság vezérigazgatója.

A Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetését vehette át Baráth Bettina Viktória, az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság Építés Kivitelezés Minőségellenőrzési Iroda vezetője, valamint Vass Lajos, az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság fejlesztési igazgatója.

(Gazdaságfejlesztési Minisztérium)