Nagy Márton a találkozók kapcsán kiemelte, hogy a magyar-egyiptomi kapcsolatok folyamatosan fejlődnek és gyümölcsöző jövő előtt állnak. A kormány célja, hogy kiszélesítse és elmélyítse a gazdasági együttműködéseket, erre az elmúlt napok találkozói alapján jó esély mutatkozik. Hozzátette, hogy a két ország közötti relációnak jelenleg három zászlóshajó projektje van.

A magyar-egyiptomi gazdasági együttműködés keretében 1.350 vasúti vagon legyártására született megállapodás, amelyből 913 darab már leszállításra került, illetve 437 vagon gyártása jelenleg is folyamatban van. A vagonok hazánkban készülnek, a projekt értéke meghaladja az 1 milliárd eurót.

A Telecom Egypt és a 4iG együttműködésében Egyiptom és Albánia közötti telekommunikációs, tengeralatti kábelrendszer kiépítésére kerülhet sor. A projekt jelentőségét az adja, hogy jelenleg Egyiptom a központja a tengeri alatti kábeleknek, továbbá az Afrika, Ázsia, Európa közötti adatforgalomnak. Az Albániáig húzódó új kábel az egész Kelet-Közép Európai régió számára meghatározó stratégiai projekt, amely az új adatútvonalon keresztül számos új lehetőséget nyit meg a fejlesztések és beruházások előtt.

Mindemellett a kapcsolatok kölcsönösek, hiszen az El Sewedy óriáscég aktívan érdeklődik magyar partnerekkel új magyarországi gázerőmű megépítése iránt, amelynek köszönhetően tovább erősödhet hazánk energiaszuverenitása és ellátásbiztonsága.

A nemzetgazdasági miniszter kiemelte, hogy a gazdasági kapcsolatokat az agrárium és az orvos-technikai eszközök területe mellett többek közt a kutatás-fejlesztésben, valamint az infokommunikációs szektorban lehetséges tovább bővíteni.
Nagy Márton mindemellett üdvözölte, hogy magyar egészségügyi vállalkozás is részt tud venni a Kairóban megrendezésre kerülő és ma megnyíló Africa Health ExCon nemzetközi szakkiállításon.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)