Az agrárminiszter szerint 1848 idusán a kérdés ugyanaz volt, mint napjainkban, hogy hogyan tudjuk a kultúránkat, identitásunkat megmenteni, megőrizni és gyarapodni egy olyan Európában, világban, ahol a globális gazdasági, nagypolitikai érdekek feljebbvalónak mutatkoznak a nemzetek megmaradása és szuverenitása felett. Hozzátette: ma újra az európai történelem különösen érzékeny, a jövőt meghatározó időszakát éljük. Józan fejjel, felelős döntésekkel kell azon az úton maradnunk, amiért harcba mentek ’48 márciusának hősei.

Fotó: Fekete István

“1848. március 15-e történelmi atmoszférájában évszázadok igyekezete és szenvedélye kapott erőre, hogy megmutatkozzon mire is képes a magyar. Az akkori események megtanítottak bennünket, hogy a sorsunk jobbra fordítása azok kezében van, akik tudnak, akarnak és mernek tenni a nemzet felemeléséért.” - mondta el Nagy István. Hozzátette: hálásnak kell lennünk, hogy helyt álltak az akkori magyarok és példájukat követve helyt kell állnunk nekünk is, hogy az utánunk következő generációk arra emlékezhessenek majd, hogy állhatatosan megvédtük elődeink hagyatékát járvány, háborús fenyegetés, energia- és klímaválság idején.

Nagy István felhívta a figyelmet, hogy a kormány intézkedéseinek célja, hogy Magyarország ne váljon kiszolgáltatottá sem piaci, sem ellátási, sem biztonságpolitikai szempontból. “Ezért hozzuk azokat a vidéki Magyarország felemelkedését biztosító intézkedéseket, melyekkel egy soha nem látott léptékű vidékfejlesztési programot, a Megújuló vidék, megújuló agrárium programot valósítjuk meg. A háromszorosára emelt vidékfejlesztési forrásokkal elérjük a magyar vidék gerincét adó agrárium és élelmiszertermelés teljes modernizációját.” - emelte ki az agrárminiszter.

Fotó: Fekete István

Nagy István a kitüntetéseket átadva elmondta, hogy  “akik ma ezeket a díjakat átveszik, elég bátrak, bölcsek, elszántak és főleg türelmesek ahhoz, hogy újra és újra magot vessenek, fáradtságot nem kímélve dolgozzanak a magyar agrárium gyarapodásáért, sikereiért, nemzetközi elismertségéért.”

Az eseményen készült fotók az alábbi linkre kattintva érhetők el :

https://drive.google.com/drive/folders/10qw9DXKFP04aVQWzPYvjyNh0wPWWh2Uc?usp=sharing

A kitüntetettek névsora itt található. 

(AM Sajtóiroda)