Elkötelezett vagyunk a klímavédelem mellett, ezért kiemelt célunk, hogy minél gyorsabban átállhasson Magyarország a körforgásos gazdaságra.

Ezért hirdettük meg 2020 februárjában a Klíma- és természetvédelmi akciótervet, ebben az egyik intézkedéscsomag az egyes egyszer használatos műanyag termékek forgalmazásának megtiltása.

 

Fotó: MTI

A fenntarthatósági elvek érvényesítése érdekében júliustól tilos lesz

- a műanyag fültisztító pálcika,

- evőeszköz (villa, kés, kanál, evőpálcika),

- tányér, szívószál, italkeverő pálcika,

- léggömbökhöz rögzítendő és azokat tartó pálcák, beleértve a léggömböt a pálcához rögzítő szerkezetet,

- az expandált polisztirolból készült ételtároló edény, és italtartó poharak forgalmazása is.

A műanyag zacskóknál differenciált szabályozást vezetnek be, az új előírások szerint tilos azoknak a könnyű, egyszer használatos hordtasakoknak a forgalmazása, amelyekből nagyon nagy mennyiség fogy, és jellemzően a pénztárnál megvásárolhatók.

Szintén tilos július elsejétől azon könnyű műanyag hordtasak forgalomba hozatala, amelynek falvastagsága 15 mikron és afeletti, a biológiailag lebomló műanyagból készült kivételével.

Annak érdekében, hogy csak indokolt esetben használják ezeket, a hagyományos műanyagból készült zacskók környezetvédelmi termékdíját a mostani kilogrammonkénti 57 forintról kilogrammonként 1900 forintra emelik. Így a környezetvédelmi díjtétel zacskónként átlagosan öt forintra nő, ezzel a takarékos felhasználást szeretnék ösztönözni.  

Az érintett gyártókat a technológiai átállásban 2020-ban 10 milliárdos pályázati segítséggel ösztönöztük.

(kormany.hu)