Fülöp Attila a Szemléletmód Rehabilitációs Központban elmondta, hogy a pályázatokat három kategóriában írták ki. Az első, több mint kétszázötmillió forint keretösszegű felhívás egyik célcsoportja a fogyatékossággal élő emberek, a nekik fenntartott szolgáltatások fejlesztése, bővítése vagy újak indítása, szabadidős tevékenységeik segítése, a másik cél pedig az ezen a területen dolgozó szakemberek továbbképzése. A másik kategória a segítő, terápiás kutyák kiképzésének támogatására szolgál, ennek a keretösszege 54,5 millió forint. A harmadik, 35,5 milliós pályázat az érintett szülőknek szól, mivel az ő mentorálásukra, képzésükre is szükség van - közölte Fülöp Attila.

Hozzátette: mindhárom pályázat részletei megtalálhatók a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet honlapján (nszi.hu/palyazatok), a pályázatokra civil szervezetek és egyházi jogi személyek jelentkezhetnek a június 12-i meghirdetéstől harminc napig.

"A háromszázmillió forint kormányzati üzenete, hogy ebben a nehéz, háborús időben is szeretnénk megőrizni azokat a forrásokat, amelyeket a rászoruló, fogyatékossággal élő honfitársainknak biztosítunk azokra az ellátásokra, amelyek az ő és családjuk, valamint a velük foglalkozó szakemberek számára fontosak" - hangsúlyozta az államtitkár.

Nyikes Fatime, a Buda-környéki Látássérültek Közhasznú Egyesülete (Buláke) elnöke "óriási horderejű előrelépésnek" nevezte, hogy 2019-ben az elemi rehabilitáció jogszabályi hátteret kapott, tehát külön költségvetési soron szerepel a finanszírozása. Azóta országos hálózat épült ki, amelyben a szerzett látássérültek elemi rehabilitációját teljeskörűen el tudjuk látni - tette hozzá. Közölte, az "elemi rehabilitáció" azoknak ad segítséget, akik felnőtt korukban vesztették el a látásukat olyan mértékben, ami már akadályozza őket az önálló életvezetés kialakításában. "Megtanítjuk őket az utcai közlekedéstől az okoseszközök használatáig mindenre, ami szükséges a tartalmas, önálló életre" - mondta a Buláke elnöke.

Kállai-Mikola Gyöngyvér, a Szemléletmód Rehabilitációs Központ szakmai vezetője arról beszélt, hogy a látássérült emberek önállóságáért dolgoznak, így két pályázati lehetőség is érinti őket jelenleg. Egyrészt a vakvezetőkutyás pályázat, amely a látássérültek önálló közlekedéséhez járul hozzá, másrészt az a pályázat, amely a fogyatékossággal élők szakmai programját támogatja.

(MIT/Belügyminisztérium)