Orbán Viktor az európai uniós tervekről elmondta, az Európai Néppárt német vezetője például olyan összefüggésben is beszél a sorkatonaság visszaállításáról, mintha azt egy egységes európai uniós hadseregben kellene megtenni, de ez azt jelentené, hogy "a saját fiataljaink sorsa feletti rendelkezés kikerülne a nemzeti hatáskörből", veszítene az ország a szuverenitásából.

Aláhúzta, Magyarországon nincs napirenden a sorkatonaság visszavezetése, de napirenden van rengeteg katonai tanulmány, képzés, honvédelmi ismeretek bevezetése a középiskolába. Számos dolgot csinálunk, amely az egész országot, a teljes magyar társadalmat képessé teszi az önvédelemre sorkatonaság nélkül – fogalmazott.

Felidézte, harminc évvel ezelőtt azért szüntették meg a sorkatonaságot, mert sikerült Európában békét teremteni, véget ért a hidegháború, az oroszokat, a Szovjetuniót sikerült visszatolni Közép-Európából, a NATO-nak pedig lényegében nem volt rivális katonai ereje a földgolyón. Ezért nem volt szükséges az az állandó készenlét, a fiatal nemzedékek folyamatos hadviselésre történő nevelése, ami a sorkatonaságon keresztül valósult meg, az országokat meg lehet védeni profi hadsereggel is - fejtette ki.

Fotó: MTI

Úgy értékelt: minden héten közelebb vagyunk a háborúhoz, minden héten történik valami, ami a háborúba való sodródás, belépés irányába mutat. Példaként hozta, tárgyalások zajlanak arról, hogy francia kiképzőtisztek mehetnek Ukrajnába. Ennél még aggasztóbb eseménynek nevezte, hogy egyre többen mondják, köztük a NATO-főtitkár is, hogy a nyugati országok által Ukrajnának adott fegyvereket nemcsak önvédelemre használhatják az ukránok, hanem arra is, hogy támadják velük az oroszokat.

Szerinte egy nagy vita bontakozik majd ki arról, hogy ezek a fegyverek mennyiben tekinthetők ukránnak, és az oroszok már be is jelentették: olybá tekintik, hogy a "NATO keze benne van" az Oroszország területén az ukránok által okozott fegyveres kártételekben. A NATO nélkül nem tudná Ukrajna lőni Oroszország területeit, most meg tudja, tehát valahogy a bevonódásnak egy újabb lépését tettük meg – összegzett.

Hangsúlyozta, a háborúba való belesodródás nem egyik pillanatról a másikra történik, hanem három fázisa van: a beszéd, az előkészületek és utána a pusztítás. A beszéden már túl vagyunk, amit most elemzünk, az már az előkészületek kérdése, ez azt jelenti, hogy "centiméterekre vagyunk" a tényleges pusztítástól – mondta.

Kitért arra: minden egyes európai uniós csúcstalálkozón nő a rá nehezedő nyomás, és úgy érzi, hogy ennek még nincs vége. Ellent kell állni - jelentette ki. Hozzátette, a kérdés az, hogy "van-e mögöttünk egy ország", hogy egységes-e Magyarország a béke ügyében, "kiállunk-e a béke mellett", és "ki merjük-e mondani, hogy mi nem vagyunk hajlandóak meghalni Ukrajnáért".

A béke melletti erős érv - hangsúlyozta - hogy a NATO egy védelmi szövetség, amelyet azért hoztak létre és amelyhez Magyarország azért csatlakozott, hogy biztosítva legyen a tagállamok védelme, és nem arra, hogy beavatkozzunk egy a NATO területén kívüli fegyveres konfliktusba világháborús veszélyt teremtve.
Abszurdnak nevezte, hogy a NATO ahelyett, hogy megvédené a tagállamait, belerángatja azokat egy világégésbe. Ez olyan - tette hozzá, mintha egy tűzoltó lángszóróval menne tüzet oltani.

(kormany.hu)