Ezzel párhuzamosan megújul a Webkincstár és MobilKincstár alkalmazás is.

Fotó: Pénzügyminisztérium

A magyar gazdaság önállósága és Magyarország szuverenitása szempontjából kulcsfontosságú, hogy az államadósság nagyobb része ne külföldi, hanem magyar kézben legyen – mondta a miniszter, majd kifejtette: 2010 óta a lakosság részarányát az adósságfinanszírozásban 3%-ról 20% fölé növeltük, a kamatok 75%-a belföldön marad, közel a fele a magyar háztartásokat gyarapítja. Varga Mihály hozzátette: az elmúlt évtizedben a lakossági állampapírok állományát mintegy 10 000 milliárd forintra növeltük, ami több mint húszszorosa a 2010-es értéknek. Jelenleg a felnőtt lakosság 12%-a rendelkezik állampapírral, tehát van tere a további fejlődésnek.

Fotó: Pénzügyminisztérium

A jövőben is meg kívánjuk őrizni a magyar állampapírok versenyképességét, legyen szó hozamról, a biztonságról, vagy épp az egyszerűségről, gyorsaságról – tájékoztatott a tárcavezető. Mint mondta: a jövő héten induló, Ügyfélkapun keresztül megvalósuló szolgáltatás piaci összehasonlításban is egyedülálló, a banki szolgáltatásokkal összehasonlítva is előnyös: ma egyetlen pénzintézet sem nyújt ennél rugalmasabb lehetőséget értékpapírszámla megnyitására. A digitalizáció korában a cél nem lehet más, mint hogy az állam és az állampolgárok közötti kapcsolatokat a kényelmes és gyors online szolgáltatások irányába toljuk – hangsúlyozta Varga Mihály. Hozzátette: erre korábbi példa a NAV részéről az SZJA-bevallások átvállalása, vagy az elektronikus ügyintézés egyre több területre való kiterjesztése a közigazgatásban. Ebbe az irányba mutat maga a megújult Webkincstár és MobilKincstár alkalmazás is, az azonnali értékpapírszámla-nyitást pedig egy újabb elemnek szánja a kormány ebben a sorban – tért ki rá a pénzügyminiszter.

Fotó: Pénzügyminisztérium

Bugár Csaba, a Magyar Államkincstár elnöke beszédében kiemelte: 2019 óta van lehetőség a Kincstárban online számlanyitásra, és már minden 3. ügyfelük így nyit értékpapírszámlát. Emellett a WebKincstár és MobilKincstár szolgáltatások népszerűségét jelzi, hogy a tranzakciók közel 80%-át már ezeken az online felületeken kezdeményezik az ügyfelek. A továbbfejlesztett szolgáltatások üzembe helyezésének részeként az informatikai rendszerek átállítására is sort kell keríteni: a WebKincstár, MobilKincstár és TeleKincstár szolgáltatások így december 8. 16:00 órától december 11-én 6:00 óráig nem lesznek elérhetőek – tudatta a MÁK elnöke.

(Pénzügyminisztérium)