Gulyás Gergely a kormányinfón elmondta, eddig több mint 5,2 millióan kapták meg az oltást, 3,7 millióan pedig már a második adagot is.

Magyarország európai viszonylatban is rendkívül jól áll az oltásokkal, ennek köszönhetően a harmadik hullámot sikerült véglegesen letörni. Várhatóan nemsokára a tavaly nyáriakhoz hasonló járványügyi adatok közelébe kerülünk.

Miután a magyar lakosság 54 százalékát sikerült beoltani, az ország a társadalmi immunitás közelében van. Ehhez jönnek még azok, akik átestek a betegségen, így hazánkban legalább 60, de akár 65-70 százalék körül is lehet a védettek aránya. Akit beoltottak, az a ma elérhető legnagyobb biztonságot mondhatja magáénak.

Jelenleg minden oltóanyagból többlet van, így aki regisztrál, rövid időn belül múlva bármelyiket megkaphatja. A rendelkezésre álló oltóanyagok száma elegendő ahhoz, hogy ne csupán a határainkon belül élő magyarokra gondoljunk, hanem a kárpátaljaiakra is, így elkezdődhet az ő oltásuk is. Ez fontos lépés, ugyanis a határmenti térségből a kárpátaljai az egyetlen magyar közösség, amelynek még nem biztosított az oltóanyag-elérés.

(kormany.hu)