Abból az alkalomból, hogy Marijana Nikolova bolgár miniszterelnök-helyettes felkereste a IX. kerületi Bolgár Művelődési Házat, Soltész Miklós közölte, a Vágóhíd utcában található művelődési ház felújítását és bővítését a magyar kormány mintegy 300, a bolgár mintegy 100 millió forinttal támogatta.

A kormány 2,6 milliárd forintot biztosít arra, hogy a művelődési házzal szemben található templom szomszédságában felépülhessen a bolgár oktatási és kulturális központ - közölte.

Soltész Miklós azt mondta, a bolgár közösség eddig is bizonyította, hogy nagyszerűen és nagy szeretettel szolgálja a magyar nemzetet, de ugyanilyen nagy szeretettel ápolja kulturális, nyelvi és történelmi hagyományait.

Marijana Nikolova hangsúlyozta: a két ország közötti együttműködés keretében igyekeznek mindent megtenni a kétoldalú kapcsolatok, legfőképpen a turizmus fejlesztése érdekében.

Marijana Nikolova közölte, a bolgár közösséggel is többször tárgyaltak arról, hogy elindítanának egy, bolgárkertészek útján elnevezésű kulturális programot. A bolgárkertészet iránt kultusz alakult ki Magyarországon, és lehet, hogy ez egy olyan érték, amit itt őriznek leginkább - jegyezte meg.

Marijana Nikolova szólt arról is, idén száz éves a Bulgária és Magyarország közötti diplomácia kapcsolatok felvétele, és az évfordulóról sikerült a koronavírus-járvány ellenére megemlékezni.

Muszev Dancso, a Bolgár Országos Önkormányzat elnöke elmondta, hogy a bolgár közösség művelődési házát 1957-ben négyszáz család adományából építették fel. Az új központ tervezés alatt áll, és abban helyet kap majd a bolgár óvoda és iskola  továbbá valamennyi bolgár kulturális intézmény. A modern passzívház 2-2,5 éven belül épülhet fel - közölte Muszev Dancso, aki köszönetet mondott mindkét kormánynak a támogatásokért.

A nyilatkozatokat követően Marijana Nikolova a hazai bolgár közösség fejlesztéseiről, beruházásairól kezdett tárgyalást a magyar kormány illetékesével és a hazai bolgár közösség vezetőivel.

 

(MTI)