Az alapkőletételen Ternyák Csaba egri érsek azt mondta: Köröm általános iskoláját 2017-ben vette át fenntartásra az Egri Főegyházmegye a miskolci tankerülettől. Már akkor látszott, hogy a meglévő, az önkormányzat tulajdonában lévő épület a helyiségeinek mérete és kedvezőtlen adottságai miatt - hiányzó termek, szűk étkező, kis kapacitású kiszolgálóhelyiségek - nem biztosít megfelelő környezetet a kizárólag hátrányos helyzetű, sokszor sajátos nevelési igényű roma tanulók neveléséhez és oktatásához.

Fotó: Tállai András

Ezen okok miatt az Egri Főegyházmegye egy új iskolaépület megépítése mellett döntött, megtartva a jelenlegi épületet is. Erre a célra a jelenlegi iskolával szemközt hat ingatlant vásárolt meg, ezek területén kezdődik meg a kivitelezés, az iskola megépítéséhez pedig kormányzati támogatást nyertek el.

Fotó: Tállai András

Tállai András, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Fidesz-KDNP-s képviselőjelöltje Borsod-Abaúj-Zemplén     megye 7. számú választókerületében (Mezőkövesd) arról szólt, hogy Köröm nehéz sorsú település, minden fejlesztésnek ezért is helye van a községben. Nemcsak a tanulók örülhetnek majd az új iskolának, hanem az ott élők is, különös jelentősége van ennek a beruházásnak - mondta.
Hozzátette: értékközösség jön létre, az új, tizenhat tantermes iskola zöldmezőn épül fel, tornateremmel, szaktantermekkel, konyhával, étkezővel a másfél ezer lakosú községben.
A tanulók várhatóan három éven belül vehetik birtokba a megújult intézményt.

(MTI)