Szalay-Bobrovniczky azt mondta: a napokban a régi típusú Mi-17-es helikoptereket a modern H145M forgószárnyasok váltották fel.

A miniszter emlékeztetett: a Magyar Honvédség (MH) már 1976 óta felel a légi kutató-mentő feladatokért az országban. Az alapvető cél azóta sem változott: segítséget nyújtani a bajba jutott légijárműveknek, valamint az utasoknak és személyzetüknek - tette hozzá.

Fotó: MTI

Hangsúlyozta, hogy a magyar kormány számára elsődleges Magyarország és a magyar emberek biztonsága, ennek érdekében a Magyar Honvédség jelenleg az átalakulások és a technikai megújulások időszakát éli: az évekkel korábban megkezdett haderőfejlesztési programnak köszönhetően a MH alakulatai a legmodernebb eszközökkel gazdagodnak.

A fejlesztések sorában kiemelt szerepet kapott a légierő modernizálása, ezen belül a forgószárnyas képességek erősítése - tette hozzá a miniszter. Kitért arra, hogy az Airbus H145-ösök mellett a csapat- és teherszállításra alkalmas Airbus H225M közepes többcélú helikopterek leszállítása is folyamatban van.

A típusváltás növeli a Magyar Honvédség kutatás-mentési képességeit, megjegyezve, a helikopter-vezetőknek és a fedélzeti kezelőszemélyzetnek is új készségeket kellett elsajátítaniuk ahhoz, hogy a legújabb technológia segítségével hatékonyan hajthassák végre a mentési feladatokat.

(kormany.hu)