A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetsége, az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége, az AmCham Hungary és a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara alkotta Fórum fő napirendi pontját a gazdasági növekedés helyreállításához szükséges lépések, a rövid és hosszú távú kihívások felvázolása alkotta.

Nagy Márton az egyeztetésen megköszönte a kamarák folyamatos partnerségét, illetve a konstruktív párbeszédet, hiszen a kamarák képviselői javaslataikkal, visszajelzéseikkel eddig is aktívan segítették a kormány munkáját. A miniszter kiemelte: nehéz év áll a családok és a gazdaság mögött, a közös erőfeszítéseknek köszönhetően ugyanakkor sikerült megvédeni a munkahelyeket és a vállalkozásokat is. A foglalkoztatottak száma meghaladja a 4,7 milliót, történelmi mélyponton van a regisztrált álláskeresők száma és szeptemberben bekövetkezett a reálbérek fordulata, azaz egyre többet ér a családok jövedelme. Ezt az tette lehetővé, hogy a kormány hatékony intézkedései visszaszorították az inflációt, amely decemberre 5,5 százalékra olvadt, de 2024 januárjára megközelítheti a 4 százalékot is.

Fotó: Papp Szabolcs

A miniszter megállapította, hogy az infláció visszaszorítását követően 2024 a gazdasági növekedés helyreállításának éve. A kormány célja, hogy újra dinamikus mértékben, 4 százalékkal bővüljön a GDP. Ehhez helyre kell állítani a fogyasztást, 25 százalék felett kell tartani a beruházások szintjét és tovább kell növelni a munkaerőpiaci aktivitást.

Nagy Márton arra kérte és biztatta a kamarák képviselőit, hogy új, a növekedés helyreállítását támogató javaslatokat dolgozzanak ki, amelyeket a Fórum következő ülésén meg is tárgyalhat. A miniszter egyúttal jelezte, hogy a kormány számít a kamarákra a gazdaság további fejlesztését célzó GINOP Plusz programok kidolgozásában is, melyeknek fókuszában a KKV szektor beruházásainak támogatása és a munkaerőpiaci aktivitás növelése áll. Nagy Márton egyben felkérte a kamarai tagokat, hogy dolgozzanak ki egy olyan komplex deregulációs csomagot, amely jelentősen megkönnyítheti a vállalkozások működését.

Fotó: Papp Szabolcs

A gazdasági kamarák képviselői megköszönték a miniszter tájékoztatását, és jelezték, hogy az általa felvázolt növekedési célokkal egyetértenek, a magyar gazdaság megerősítése és a növekedés helyreállítása közös érdek. Továbbá támogatásukat fejezték ki, az olyan gazdaságerősítő intézkedésekkel kapcsolatban, mint a meghosszabbított kedvező kamatozású Széchenyi Kártya Program, a 200 milliárd forintos plusz keretösszeggel újraindított Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram vagy a közel hatszoros keretösszegűre emelt Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Program.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)