Gulyás Gergely a kormányinfón ismertette: az elhúzódó orosz-ukrán háború és az Oroszország ellen bevezetett brüsszeli szankciók miatt Európa egészében drasztikusan emelkednek az energiaárak.

Gyakorlatilag Európa jelentős részén energiaválság alakult ki. Az elmúlt napokban az is világossá vált, hogy nagy valószínűséggel, a jelenlegi állás szerint nem lesz elég gáz az őszi és téli fűtési szezonra Európában.

A magyar családok és gazdaság energiaellátásának védelmére éppen ezért, több országhoz hasonlóan, a magyar kormány is energia-veszélyhelyzetet hirdetett és hét pontból álló intézkedési tervet fogadott el:

1. 1,5 milliárd köbméterről 2 milliárd köbméterre növeljük a gázkitermelést
2. a kormány felhatalmazza Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, hogy további gázkészletet szerezzen be
3. kiviteli tilalmat rendelünk el az energiahordozókra és a tűzifára
4. fokozzuk a szénbányászatot
5. a Mátrai Erőmű blokkjait minél előbb újra kell indítani
6. a biztonságos áramellátás érdekében kezdeményezzük a Paksi Atomerőmű üzemidejének meghosszabbítását
7. akik az átlagnál több energiát fogyasztanak, azoknak a többletre piaci árat kell fizetniük

A rendkívüli intézkedésekkel tudjuk biztosítani, hogy legyen elegendő energiája az országnak télen is, és a továbbiakban is fenntartható legyen a rezsicsökkentés.

Fotó: Kovács Tamás/MTI

A nagycsaládosok továbbra is kedvezményesen kapják a gázt

Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos közölte: a nagycsaládosoknak jelenleg is van kedvezményes fogyasztási limitjük, ami megmarad a jövőben. Egy háromgyerekes család ezentúl évente nem 1729 köbméterig, hanem 2329 köbméterig veheti igénybe a kedvezményt. Minden további gyerek után 300 köbméterrel emelkedik a limit. A villamos áramnál ilyen kedvezmény nincs.

(kormany.hu)