A Belügyminisztérium központi épületegyüttesét öt csoportban mintegy 130-an tekintették meg vezetett túrán 2022. szeptember 18-án, szombaton.

A látogatók megismerhették az eredetileg pénzintézetek számára létesült, öt épületből álló komplexum történetét, feltárultak a házak rejtett értékei, az egykor ott tevékenykedő neves személyek titkai. A századfordulós banképítészet emlékei talán sehol máshol nem csodálhatóak meg olyan teljességükben, mint a Széchenyi térre és Lánchídra tekintő épülettömb falai között.

Az Európai örökség napokat már ötven országban rendezik meg évről évre. A programsorozatot Magyarországon 1999 óta 12 600 helyszínen szervezték meg, 735 ezer érdeklődő látogatása mellett. Ezen a hétvégén olyan történeti épületeket nyitnak meg, amelyek általában el vannak zárva a nyilvánosság elől.

A Kulturális Örökség Napjai idén a 150 éves intézményes magyar műemlékvédelem előtt tiszteleg.

A programok között több mint 120 tematikus séta szerepelt, az érdeklődők a fővárosban bejárhatták többek között az Óbudai Gázgyár, az Országos Széchényi Könyvtár és a Történeti Levéltár rejtett zugait, de szerveztek programokat az Országos Színháztörténeti Múzeumban, a Rudas Gyógyfürdőben és a Budai Vigadóban is. 

(MTI, Belügyminisztérium)