A koronavírus-járvány következtében bebizonyosodott, hogy azok az országok tudnak hatékonyan védekezni a járvány ellen, amelyek képesek hazai gyártású termékekkel fedezni az egészségügyi termékek iránti igényt. Ezért szükség van a magyar vállalkozások megerősítésére, gyártókapacitásaik bővítésére, a hazai egészségipar régiós szerepének növelésére. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium elindította az egészségipari vállalkozások fejlesztését célzó, 23 milliárd forintos felhívás társadalmi egyeztetését, amelynek köszönhetően a közeljövőben akár 50 milliárd forint értékű fejlesztés valósulhat meg Magyarországon.

A koronavírus-járvány idején az emberélet megóvása az első. Ehhez az kell, hogy Magyarországon erős magyar vállalkozások működjenek, amelyek hozzájárulnak az ország önellátásának és hatékony járványügyi védekezésének biztosításához. Az egészségipar támogatása azért is fontos, mert egyrészről az ország ellátását biztosítja, másrészről a területen működő vállalkozások munkát adnak és megélhetést biztosítanak a magyar munkavállalóknak. Éppen ezért a jelenlegi felhívás célja olyan kkv-k támogatása, amelyek egészségipari termékek gyártása terén terveznek fejlesztéseket, kapacitásbővítő beruházásokat – mondta el György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár.

A 2021. január 28-án társadalmi egyeztetésre bocsátott felhívás alapján a pályázat keretében az egészségipari vállalkozások várhatóan 30 millió és 2 milliárd forint között pályázhatnak a feltételesen visszatérítendő támogatásra. A támogatható tevékenységek között szerepel új eszközök, gépek beszerzése, új technológiai rendszerek és kapacitások kialakítása, gyártási licenc és know-how beszerzése, infrastrukturális és ingatlan beruházás, valamint tanácsadási és képzési szolgáltatások igénybevétele.

A felhívás keretében várhatóan 2021. április 8-tól április 29-ig lehet támogatási kérelmet benyújtani, az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. által kiállított előminősítési tanúsítványok birtokában. Az előminősítésre történő jelentkezés a tervek szerint 2021. március 10-től nyílik meg a ifka.hu  oldalon.

A GINOP-1.2.15-21 pályázati felhívás a palyazat.gov.hu oldalon véleményezhető 2021. február 2-ig.

 

 

(ITM)