A tárcavezető kiemelte, a termeltetői együttműködés bevezetése hozzájárulhat a termelők piaci pozíciójának erősítéséhez és a feldolgozók alapanyag-ellátottságának biztonságához. A változások továbbá elősegítik a termelők és feldolgozók közötti erősebb piaci kapcsolatok kialakítását. A tervezett módosítások között szerepel a kockázatmegosztási rendelkezések kötelezővé tétele a mezőgazdasági vállalkozási szerződéseknél, valamint a termeltetői szerződések fogalmának és tartalmának meghatározása.

A tárcavezető hozzátette, a javaslat továbbá szabályozza a mezőgazdasági termékek nagykereskedelmi tevékenységét, és intézkedéseket tartalmaz a késedelmes fizetések kezelésére is, amelyek révén a gazdasági szereplőknek biztonságosabb és kiszámíthatóbb üzleti környezetet teremthetnek. Mindemellett törekszik az egységes jogalkalmazásra, az adminisztrációs terhek csökkentésére és a közfeladatok hatékonyabb ellátására. Az agrárgazdaságok átadásáról szóló törvény módosításával kapcsolatban azt mondta agrárium generációs megújulását ösztönözve a gazdaságátadási szerződés hatósági jóváhagyása iránti eljárás a jövőben díj- és illetékmentes lesz. Ugyanezt a célt szolgálja az illetékekről szóló törvény módosítása is, amely értemében a gazdaságátadás illetékmentes lesz, továbbá a gazdaságátadó nem fogja elveszíteni az illetékmentességet, ha olyan termőföldet ruház át a gazdaságátvevőre, amely esetében a megszerzést követően 5 év még nem telt el – részletezte a miniszter.

Fotó: Fekete István

Nagy István összegezte, az új rendelkezések elfogadása hozzájárulhat a magyar mezőgazdaság versenyképességének javításához és a fenntartható fejlődéséhez, ami kulcsfontosságú az ágazat stabilitásához és hosszú távú sikeréhez. Az agrárium támogatása és versenyképességének növelése kiemelten fontos a mostani háborús helyzetben, amikor Brüsszel háborúpárti politikája az agráriumban is válságot okoz. Brüsszel az ukrán oligarchák oldalára állt az európai gazdák helyett.

(AM Sajtóiroda)