A programsorozat szombat délutáni megnyitóján Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta: a szüret a különböző történelmi korokban mindig többet jelentett egyszerű munkánál, ünnepnek számított, hiszen egy évnyi munka gyümölcsét szüretelik le a termelők. Aki szőlőt ültet, az hosszú távon gondolkodik, a borásztatot vagy birtokot létrehozó gazdák pedig a gyermekeik és unokáik számára építik a jövőt - hangoztatta a kormányszóvivő. A szőlőművelést párhuzamba állítva a kormányzati munkával Szentkirályi Alexandra hangsúlyozta, a kabinetnek lehetnek és vannak rövid távon megoldandó feladatai, de hosszabb távon generációkban kell gondolkodnia.

Olyan fejlesztéseket és beruházásokat igyekszünk támogatni, amelyek a következő évtizedekben, sőt, évszázadokra határozhatják meg egy térség jövőjét - jegyezte meg. A borászati üzemeknek nyújtott több milliárd forint értékű támogatások vagy a térségi infrastruktúra-fejlesztések turisztikai és kulturális, egyházi szempontból egyaránt nagyon fontosak - mondta a kormányszóvivő.

Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium parlamenti államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy húsz éve vált a világörökség részévé Tokaj-Hegyalja, a tokaji bor viszont mindig hozzátartozott a magyar identitáshoz. Ebben a kiemelt turisztikai térségben folyamatosak a beruházások, megkezdődött a 37-es főút négysávosítása, megújult a tokaji Erzsébet-híd, szálloda épült Tokajban és hamarosan kerékpárral is körbe lehet majd tekerni a tokaji Kopasz-hegyet - sorolta a beruházásokat az államtitkár.

Nincs olyan borvidékünk, amelynek nagyobb hagyományai lenne, mint Tokaj-Hegyaljának - közölte a megnyitón Nagy István agrárminiszter. A tárcavezető szerint Magyarországon ez a borvidék rendelkezik a legnagyobb megújuló képességgel és innovációval, amely képes arra is, hogy a régi közösségek összetartása mellett újakat teremtsen.
    

A hagyományoknak megfelelően az eseményen a borvidék huszonhét településének vezetői jelképesen összeöntötték az általuk hozott egy kosár szőlőt: az úgynevezett szőlőösszeadási ceremónián egybeöntött szőlőtermésből készül el jövő nyárra a reprezentációs célokat szolgáló, kereskedelmi forgalomba nem kerülő borkülönlegesség, a "polgármesterek bora". Az első alkalommal 1932-ben megrendezett, idén kilencvenéves szüreti napok számos koncerttel, előadással, kézműves vásárral, valamint világörökségi borvidék legjobb pincészeteinek borkínálatával várja a vendégeket. A rendezvény ingyenesen látogatható Tokaj főterén és a környező sétálóutcákon.

(MTI)