A kormány döntése értelmében az SZKP Kríziskonstrukciói folyamatosan igényelhetők maradnak 2021. I. félévében is.

„A koronavírus-járvány idején kialakult gazdasági helyzetben kiemelten támogatja a kormány a vállalkozásokat, mert ők biztosítanak munkát és megélhetést a magyarok számára. A 2020 májusában bevezetett Széchenyi Kártya Program válságkonstrukcióit igénylő vállalkozások összesen közel 220 ezer főt foglalkoztatnak, a Program segítséget nyújt az érintett vállalkozások számára a munkahelyek megtartásában és létesítésében. Ezért fontosnak tartjuk a program folytatását” – mondta György László, gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár. Hozzátette, a Széchenyi Kártya Program a koronavírus-járvány következtében kialakult gazdasági helyzetben a kormány egyik fontos gazdaságfejlesztést szolgáló eszköze, amely igazodik a vállalkozások változó finanszírozási igényeihez. 

A kormány a hitelekhez változatlan mértékű állami támogatást biztosít kamat-, kezelési költség-, kezességi díjtámogatás, illetve adott konstrukció esetén egyéb költségtámogatás formájában annak érdekében, hogy a járvány elhúzódásával a hazai mikro-, kis- és közepes méretű vállalkozások továbbra is a finanszírozási igényeiknek megfelelő forráshoz jussanak. 

„A vállalkozói visszajelzések alapján úgy látjuk, az újonnan bevezetett konstrukciók a vállalkozói igényekre megfelelő választ nyújtanak, hiszen országosan kiemelt az érdeklődés, a mikro-, kis és közepes méretű vállalkozások kevesebb mint 7 hónap alatt, közel 28 ezer hitelkérelmet nyújtottak be, összesen 874 Mrd Ft hitelösszegben.” – tudatta Krisán László, a programot koordináló KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója.  

A program hitelei iránt a legnagyobb érdeklődés a mikrovállalkozások részéről érkezett, a befogadott ügyletek közel 80 százaléka kapcsolódik hozzájuk. Az igénybe vett SZKP hitelek túlnyomó része likviditási-finanszírozási célokat szolgál, de megfigyelhető a beruházások finanszírozására irányuló kérelmek emelkedő száma is. A beruházások támogatásának azért is van nagy jelentősége, mert amely vállalkozások jól időzített fejlesztésekkel növelik hatékonyságukat, győztesen tudnak kijönni a járvány okozta helyzetből – tette hozzá a vezérigazgató.

A Gazdaságvédelmi Akcióterv részeként májusban vezették be az új Széchenyi Kártya Folyószámlahitel Plusz, a Széchenyi Munkahelymegtartó Hitel, a Széchenyi Likviditási Hitel, a Széchenyi Beruházási Hitel Plusz és az Agrár Széchenyi Kártya Plusz termékeket, melyek szeptemberben kiegészültek a Széchenyi Turisztikai Kártya, valamint az Agrár Széchenyi Beruházási Hitel Plusz konstrukciókkal.

(ITM)