Több hazai kórházban is megkezdődhet a koronavírus elleni oltás, miután szombaton reggel 6 órakor megérkezett Magyarországra a Pfizer-BioNTech vakcina első szállítmánya. Az oltóanyagot szállító kisteherautó útját rendőrségi felvezetéssel biztosították Hegyeshalomtól a kórházakig. A vakcinából elsőként a Dél-Pesti Centrumkórházba, majd az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe, a Semmelweis Egyetem Klinikájára, a nyíregyházi Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházba és a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórházába szállítottak.

 

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Az Európában elsőként engedélyeztetett koronavírus elleni oltóanyag első szállítmánya 9750 adag oltóanyagot tartalmaz, amely 4875 egészségügyi dolgozó oltását teszi lehetővé, tekintettel arra, hogy egy embernek - 21 napos eltéréssel - két oltást kell beadni. Az első vakcinaszállítmányt december 31-én újabb követi, 35 ezer ember beoltására elegendő vakcina érkezik, amivel az oltási tervben meghatározott prioritási rendben zajlik majd az oltás.  

A jövő év első felében várhatóan újabb vakcinák kaphatják meg a gyógyszerészeti hatóságok engedélyét, és akkor Magyarországra további vakcinák is érkezhetnek, amelyekkel megkezdődhet a lakosság tömeges oltása. Ezért is fontos, hogy mindenki regisztráljon a vakcinainfo.gov.hu internetes oldalon az oltásra, aki szeretné a jövőben igénybe venni a vírus elleni védelmet. Az oltás ingyenes és önkéntes lesz.

 

(kormany.hu)