Orbán Viktor miniszterelnök bemutatta ötödik kormányának tagjait a Parlamentben.

A kormányfő Semjén Zsoltot általános miniszterelnök-helyettesnek kérte fel, nemzetpolitikáért, nemzetiségpolitikáért, egyházpolitikáért és egyház-diplomáciáért felelős miniszterként. Az Agrárminisztériumot Nagy István, a Belügyminisztériumot Pintér Sándor, az Építési és Beruházási Minisztériumot Lázár János, a Honvédelmi Minisztériumot Szalay-Bobrovniczky Kristóf, az Igazságügyi Minisztériumot Varga Judit vezeti.

Orbán Viktor a Kulturális és Innovációs Minisztérium irányításával Csák Jánost, a Külgazdasági és Külügyminisztérium vezetésével ismét Szijjártó Pétert bízta meg.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda élére újra Rogán Antal kerül, a Miniszterelnökséget Gulyás Gergely irányítja tovább. A Pénzügyminisztériumot Varga Mihály, a Technológiai és Ipari Minisztériumot Palkovics László vezetheti.

Fotó: MTI

Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszter, Navracsics Tibor pedig területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter lesz.

Először ismertették Novák Katalin köztársasági elnöki átiratát a miniszterek kinevezéséről, akiket az Alaptörvény szerint a kormányfő javaslatára a köztársasági elnök nevezhetett ki. Ezt követően Orbán Viktor bemutatta új kormányának a minisztereit a Parlament előtt, majd a kormányfő beszédet mondott, a miniszterek pedig esküt tettek. Ezzel hivatalosan is megalakult az új kormány.

(kormany.hu)