A Térzene Programot azzal indította útjára az EMMI, hogy a települések közterein újra rendszeresen felcsendüljön a minőségi magyar zeneművészek klasszikus-, világ- és népzenéje, így juttatva el kiváló zenészeink alkotásait a társadalom szélesebb rétegéhez.

Bár a Program a világjárvány alatti korlátozások miatt módosításra kényszerült, a programban részt vevő zenekarok gyorsan és hatékonyan reagáltak a megváltozott körülményekre, és bérházak előtti tereken, utcákon villámkoncertekkel örvendeztették meg az otthonukba zárt lakosságot.

Fotó: Térzene Program/Kunmadaras

Az elmúlt másfél év tapasztalatai alapján az Emberi Erőforrások Minisztériuma idén módosít a pályázatok lebonyolításán annak érdekében, hogy a jövőben minél több település lakói részesüljenek az ingyenes zenei élményből. Támogatási kérelmet 2021-től már nem az előadó-művészek, hanem önkormányzatok adhatnak be. A korábban csak az 5000 fő feletti városokra kiírt pályázat szintén módosul, így már kis települések is tarthatnak rendszeres előadásokat. A nyertes településnek vállalnia kell, hogy 30 alkalommal biztosítják a koncerteket köztereiken. A leszerződött előadásokról tájékoztatniuk kell a Filharmónia Magyarország Koncert és Fesztiválszervező Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaságot, mint szakmai partnert annak érdekében, hogy a Filharmónia Magyarország honlapjára és applikációjára felkerüljenek az előadások, és így tájékozódhat a településeken megvalósuló koncertekről.

A vissza nem térítendő támogatási keret 900 millió forint, az igényelhető támogatás 7,5 millió forint a vállalt 30 alkalomra.

Fotó: Térzene Program/Balassagyarmat

Háttér:

A 2019. október 1-én, a zene világnapján indított program koncertjeit tavasztól őszig, havi, heti rendszerességgel mindig ugyanazon helyen és időben rendezik meg, így idővel megszokott, várt alkalmakká válnak. Az EMMI azért hívta életre a Térzene Programot, hogy valamennyi 5000 fő feletti településen felcsendüljön a klasszikus zene,  népszerűsítve  a komolyzenét, így parkokban, zenei pavilonokban, köztereken közösségi élménnyé válhassanak a klasszikusok. A programban eddig közel 17.000 zenész vett részt és több mint 2000 koncerttel ajándékozták meg a lakosságot.

(EMMI)