A kormány célja, hogy minél hamarabb, minél több család és háztartás részesülhessen támogatásban, ezért megemeli a lakossági napelemes pályázat első ütemének keretösszegét. Ennek köszönhetően mindenki, aki a benyújtott pályázata alapján jogosult, megkapja majd a napelem telepítésére, illetve komplex, megújuló energián alapuló fűtéskorszerűsítésre igényelhető, vissza nem térítendő támogatást.

A kormány azon dolgozik, hogy a magyar áramtermelés 90 százaléka szén-dioxid-mentes legyen 2030-ra, ezt segíti a tavaly ősszel meghirdetett lakossági pályázat is, amelynek segítségével a háztartások környezetszennyező fűtési rendszereit megújuló energiaforráson alapuló, modern és környezetkímélő megoldások válthatják ki. Ezzel a háztartások olcsó, saját maguk által termelt áramhoz jutnak, megőrizve és tovább erősítve a rezsicsökkentés eredményeit.

A magyar Helyreállítási és ellenállóképességi terv keretében meghirdetett felhívás a vártnál is nagyobb népszerűségnek örvendett, ezért a kormány megemelte  az első ütem keretösszegét, így minden jogosult pályázó támogatáshoz juthat a közlemény szerint. Ehhez a kormány a hazai költségvetés terhére teljes mértékben előfinanszírozza és biztosítja a szükséges forrásokat a magyar családok számára, annak ellenére, hogy az Európai Bizottság késlekedik a terv elfogadásával.

Emellett meghosszabbodik a projektek megvalósítási határideje, a pályázóknak napelemes rendszer kiépítése esetén fél évvel, illetve fűtéskorszerűsítési beruházás megvalósításakor nyolc hónnappal több ideje lesz az energetikai fejlesztések megvalósítására. A szállítói előleg igénylésére vonatkozó szabályok egyszerűsítésével pedig csökkennek a kivitelezők adminisztratív terhei, hogy minél előbb megkezdődhessen a nyertes háztartások korszerűsítése.

A benyújtott pályázatokról a következő hetekben születik döntés.

(MTI)