Így még szélesebb kör számára válik elérhetővé és sokrétűbben felhasználhatóvá a 0%-os fix kamatozású finanszírozási forma.

Az új, kedvezőbb feltételek mellett a program célja továbbra is a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások (KKV-k) termelékenységének és hozzáadott értékének növelése a technológiai és szervezeti megújítás támogatásán keresztül. További cél a vállalkozások korszerű termék- és szolgáltatásfejlesztési képességének megteremtése, bővítésének támogatása, lehetővé téve energiahatékonysági beruházásokat is.

A módosításoknak köszönhetően a pályázó KKV-k ügyletenként már 5 millió hitelösszeget is igényelhetnek, a kötelezően előírt foglalkoztatotti létszám pedig egy főre csökkent. Elszámolhatóvá válnak a meglévő ingatlan átalakításával, bővítésével, felújításával, korszerűsítésével kapcsolatos költségek a projekt összköltségének legfeljebb 50%-a erejéig. Elszámolhatóvá válik továbbá a beruházáshoz kapcsolódó készletbeszerzés költsége is, legfeljebb az összes elszámolható költség 30%-a erejéig. Mindezen könnyítések mellett a hitelprogram elérhetővé válik az építőipari vállalkozások számára, illetve építőipari fejlesztési igényre is.

Azon kölcsönigénylők, akik már beadott kérelemmel rendelkeznek, de hiteldöntés még nem született, lehetőségük van arra, hogy visszavonják kölcsönkérelmüket és a módosított termékparaméterek mellett újra benyújtsák. Ez a lehetőség biztosítja, hogy minden KKV a lehető legkedvezőbb feltételekkel vehesse igénybe a hitelprogramot.

A kormányzat és a Nemzetgazdasági Minisztérium elkötelezett amellett, hogy folyamatosan figyelemmel kísérje és reagáljon a vállalkozások igényeire, biztosítva ezzel, hogy a támogatási programok a lehető legnagyobb mértékben segítsék a magyar gazdaság fejlődését és a KKV-k versenyképességének növelését.

A kölcsönkérelmek folyamatosan benyújthatóak az országszerte megtalálható MFB Pont Plusz hálózaton keresztül. A módosítások hatályba lépésének dátuma 2024. július 29. napja. Az igényléshez szükséges információkat és a módosított felhívást az MFB, illetve a kormány honlapján érhetik el az érdeklődők.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)