Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter köszöntőjében hatalmas megtiszteltetésnek és örömnek nevezte, hogy ismét Magyarország lehet a világbajnokság házigazdája. Hozzátette: hihetetlen az a tény, hogy a szervezők mindössze négy hónap alatt felkészültek a nemzetközi megmérettetésre. Rámutatott arra is, hogy mindez azért válhatott valóra, mert Magyarország már rendelkezik a versenyhez szükséges infrastruktúrával. „Rendkívül büszke vagyok arra, hogy Magyarország képes volt vállalni ennek a csodálatos rendezvénynek a szervezését” – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf, hozzátéve: nagy öröm számára mosolygós arcokat és egy valóban vidám, boldog környezetet látnia. Mint fogalmazott: „a világ sokkal bonyolultabbá vált, mint volt az első budapesti vizes világbajnokság idején, rávilágítva arra, hogy sok sportolónak nélkülöznie kellett választott, szeretett szakágát. A tény, hogy a ma induló rendezvény erre újra lehetőséget ad, igazi boldogságot jelent.” Magyarország honvédelmi minisztere végezetül aláhúzta, hogy biztos abban, mind a szervezők, mind az atléták megtesznek mindent azért, hogy egy valóban csodálatos és felejthetetlen élmény legyen a világbajnokság.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf

Husain Al-Musallam, a FINA elnöke tájékoztatójában elismerően szólt hazánk kemény munkája kapcsán, amiért minden résztvevő köszönettel tartozik. Dr. Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke a világ harmadik legnagyobb, de hazánk kétségkívül legnagyobb sporteseményének nevezte a világbajnokságot, hozzáfűzve, hogy a rövid idő ellenére sikerült teljesen felkészülni a rendezvényre és még az előre meghatározott 27 milliárd forintos költségvetést sem lépték át.

Dr. Fürjes Balázs, a Miniszterelnökséget vezető miniszter helyettese, parlamenti államtitkár köszöntőjében úgy vélte: a nemzetközi megmérettetés alkalmával Budapest újra bebizonyíthatja, hogy a sport egyik fővárosa. Kijelentette azt is, hogy hazánk már a szervezéssel is rekordot döntött, hiszen soha senki ilyen rövid idő alatt még nem készült fel egy világbajnokság megrendezésére. Végezetül köszönetet mondott a FINA Magyarországba vetett bizalmáért.

A sajtótájékoztatón a vizes sportok élő legendái, Manhercz Krisztián és Parkes Rebecca olimpiai bronzérmes vízilabdázók bemutatták Mikasa sportszergyártó kifejezetten a világbajnokság tiszteletére készített vízilabdáját is.

(honvedelem.hu)