Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, az ország legnagyobb szívgyógyászati központjának állapota, műszerezettsége, szakmai felkészültsége meghatározza a "magyar kardiovaszkuláris helyzetet".

A magyar halálozási adatok 50 százaléka a keringési betegségekre vezethető vissza, ezért is lényeges, hogy a kormány elfogadta az öt nemzeti programot, amelyek között van a keringési betegségek programja is - tette hozzá.

Közölte: a fejlesztés jelenlegi fázisában a Gokvi négy emeletén több mint 1200 négyzetméteren történik átépítés.

Fotó: EMMI

A gyerekambulancián MR/CT-berendezés elhelyezésére alkalmas helyiséget alakítanak ki, két érsebészeti műtőt, egy kétágyas posztoperatív őrzőt és egy olyan műtőt, ahol digitális angiográfiai készülék (DSA) segítségével végezhetnek el beavatkozásokat  - ismertette.

Andréka Péter, a Gokvi főigazgatója azt mondta, olyan fejlesztésre nyílt most lehetőség, amellyel az intézet még közelebb került a fejlett világ nagy szívgyógyászati centrumaihoz.

Fotó: EMMI

A szakember hozzátette: a két katéteres labor közül az egyik egy DSA-labor, ahol a szív koszorúsereken kívüli betegségeinek gyógyításával, a perifériás érszűkülettel foglalkoznak, a másikban - az elektrofiziológiai laborban - a ritmuszavarok kezelésére, pacemaker-terápiás eszközök beültetésére van lehetőség.

A főigazgató kiemelte, a koronavírus-járványban fontosnak tartják a várólisták csökkentését, amit ezzel a két műtővel hatékonyabban végezhetnek.

(MTI)