Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Honvédelmi Minisztérium központi ünnepségén, a Bálna Honvédelmi Központban úgy fogalmazott: elkötelezetten hisz abban, hogy a jövő nem "az ideológiákat kergető (...) birodalmaké", hanem a független és szabad nemzeteké. Hozzátette: a veszélyek korába léptünk, a béke, amit évtizedekig élvezhettünk, már a múlté, háború dúl az ország szomszédságában, valamint a Közel-Keleten. A miniszter felhívta a figyelmet arra: az 1848-asok az akkori történelmi helyzetben szinte a semmiből megépíthették saját honvédségüket, olyan sikerrel, ami példa számunkra is. Most a mi generációnknak adatott meg, hogy felépíthessük saját honvédségünket, a haza fegyveres védelmét garantáló erőt. Ez a mi feladatunk és ebben nem különbözünk a '48-asoktól - jelentette ki.

Fotó: Kormány Gábor

A miniszter kiemelte: minden körülmény adott, hogy megteremthessék a mai kor ütőképes, jól felfegyverzett és jól kiképzett haderejét. Mint mondta, ezen az úton megindultak, és érezhetők a változások.
A kormány biztosította, hogy a honvédségi kiadásokra a GDP több mint két százalékát fordíthatjuk, megfiatalodott a honvédség vezetői állománya, sikeres volt a közelmúlt két nagy toborzó, "Embert a vasra!" elnevezésű kampány és jól halad a haderőfejlesztési program is - sorolta. Kiemelte: "nagy léptekkel épül" a védelmi ipar is, amely nélkül "nincs magyar honvédség, magyar gazdaság".

A miniszter szólt arról is: 1848 "a szabadság iskolája", amelynek alapja a magyar fiatalok lelkesedése volt a szabadságuk iránt. Megjegyezte: ugyanezt az örömöt, lelkesedést látja a mai fiatalok arcán, amikor "csillogó szemmel" csatlakoznak a Magyar Honvédséghez.
A rendezvényen előléptetésekről, kinevezésekről szóló határozatokat ismertettek, valamint elismerést adott át Szalay-Bobrovniczky Kristóf. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke Barthel-Rúzsa Zsolttal, a katonai nemzetbiztonság irányításáért felelős államtitkárral kinevezéseket, elismeréseket adott át; a Szolgálati érdemjel babérkoszorúval ékesített arany fokozatát kapta Porkoláb Imre dandártábornok, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet vezérigazgatója.

 

Fotó: Kormány Gábor

A miniszter megnyitotta a Magyar Honvédség megújult és kibővült, a hadsereg modern eszközeit is bemutató kiállítását is. Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: a 175 éves Magyar Honvédséget bemutató kiállítást tavalyi megnyitása óta 70 ezren látták. Hozzátette: most három új teremmel bővül a kiállítás, megnyitják a katonahősök termét, a tüzérség történetét bemutató termet és a hadi ereklyék kiállítását. Mint mondta, a kiállítás célja, hogy a mai fiatalok nyelvén hozza közel hozzájuk és mutassa meg azt az izgalmas világot, "ami számunkra a mindennapokat jelenti".

Fotó: Kormány Gábor

Böröndi Gábor vezérezredes köszöntőjében arról beszélt, csodálatra méltó, ahogy 1848-ban a semmiből felépítették a hadsereget. Hozzátette: ebből kell erőt meríteni és felépíteni a 21. századi modern hadsereget, és jó NATO-szövetségesként megóvni a Magyarországon élőket.

 

Elismerésben részesült személyek letöltése(96.5 kb, .doc)
(MTI)