A következő egy-két hétben romlani fognak a számok a hazánkban megjelent vírusmutációk miatt. Ezért a járványügyi szakemberek véleményét figyelembe véve március 15-ig változatlan formában fenntartjuk a korlátozó intézkedéseket – jelentette be Gulyás Gergely a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón. Az oltások tömegessé válásával nyílik majd esély arra, hogy feloldhassuk a korlátozásokat akár már egy hónap múlva. 

 

Fotó: Vadnai Szabolcs/kormany.hu

Felgyorsul az oltások beadása 

A járványügyi szabályok fokozatos enyhítéséhez akkor jutunk a legközelebb, ha minél többen beoltatják magukat – hívta fel a figyelmet a miniszter.  Amikor a veszélyeztetett emberek - a 60 évnél idősebbek és a krónikus betegségben szenvedők - megkapják a védőoltást, akkor lehet radikálisan enyhíteni a korlátozásokat. Ez 2,5-3 millió beoltottat jelent, jelenleg csak félmilliónál tartunk, de a következő két hétben felgyorsulnak az oltások és egymillió felett lesz a védett emberek száma.     

Gulyás Gergely arról is tájékoztatott, hogy eddig 2 millió 460 ezren regisztráltak oltásra. A következő hetekben felgyorsul az oltás, ezért érdemes azoknak is jelentkezniük, akik kivártak, mert úgy gondolták, hogy csak később kerülne rájuk a sor. 

Emberek életével játszik a baloldal 

A szakemberek szerint az a jó oltás, amit beadtak, viszont a baloldal továbbra is oltásellenes politikát folytat, mert azt gondolják, ha elhúzódik a járvány, akkor nagyobb esélyük lesz a hatalom megszerzésére  A mi meggyőződésünk az, hogy egy világjárvány idején a hatalmi kérdések másodlagosak. Mindent meg kell tenni a vírus terjedésének megakadályozására, ehhez az egyetlen hatékony eszköz az oltás. Szomorú, hogy baloldali polgármesterek tömegesen bojkottra hívnak fel a magyar hatóságok által engedélyezett oltóanyagok ellen, ezzel emberéleteket tesznek kockára.  Különösen Gyurcsány Ferenc és pártja folytatja ezt a kampányt, emberek életével játszanak. 

Az újraindításról szóló konzultációban eddig több mint 425 ezren vettek részt, március közepéig lehet kitölteni az íveket. Ezt követően dönt a kormány, hogy milyen formában lehet feloldani a korlátozásokat. 

Március elsejétől postázzuk a védettségi igazolványokat 

A védettségi igazolványokat március elsejétől kapják meg postán azok, akik a vírus ellen védettséget szereztek akár oltással, akár úgy, hogy a betegségen korábban átestek.  Pillanatnyilag a karantén szabályok alóli mentességet lehet igazolni ezzel, a többi jogosultságot életszerűen kell átgondolni. A konzultációban erről is véleményt mondhatnak az emberek.    

Naprakészen fizetjük ki a bértámogatásokat 

A bértámogatásokat is fenntartjuk és valamennyi intézkedést, amivel a gazdaság újraindítását segítjük. Túl vagyunk a fennakadásokon, az előlegfizetéssel szinte naprakészen tudjuk kifizetni az igényelt és jóváhagyott bértámogatásokat. Jelenleg a beérkezett 41 milliárd 300 millió forint igénylésből 39 milliárdot kifizettünk

 

(kormany.hu)