Idén a helyi önkormányzati választások után, az új önkormányzati ciklus előtt, ebben a speciális időszakban jelent meg a pályázat, amelyben arra kérik a települési vezetőket, szakembereket, hogy visszanézve az elért eredményekre számba vegyék a sikereket a kitűzött célokhoz viszonyítva.

A programot a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) az Európa Tanács Helyi és Regionális Demokrácia Szakértői Központja együttműködésével hirdeti meg 2008-tól folyamatosan. A megvalósításában idén a TÖOSZ mellett részt vesz a Kisvárosok Szövetsége, a Magyar Faluszövetség, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége, a Belügyminisztérium, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium, a Nemzeti Művelődési Intézet, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács, a Biztonságos és Élhető Városokért Egyesület, a Homo Oecologicus Alapítvány, és az Országos Polgárőr Szövetség.

Két nagy területen pályázható az elismerés: az önkormányzati innovációk témában kiemelt szerepet kap a gondoskodás, a generációk közötti kapcsolatépítést támogató, valamint az aktív időskort támogató kezdeményezések.

Az értékelés során figyelembe veszik azt is, hogy a fejlesztés helyi probléma megoldására irányul-e, társadalmi részvételen, az érintettek bevonásán alapul, jól beazonosítható gyakorlatról van szó, illetve okoz-e hosszútávon fenntartható és mérhető a változást.

Ebben a kategóriában a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium támogatásának köszönhetően az 1. helyezett 1,4 millió, a 2. helyezett 1 millió, a 3. helyezett 600 ezer forintot nyerhet el, melyet szabadon, ám a jó gyakorlattal kapcsolatos és a TÖOSZ-szal előre egyeztetett célokra használhatja fel a díjazott önkormányzat.

A kategória különdíja: a Nemzeti Művelődési Intézet által felajánlott tanulmányút teljes finanszírozása 40 fő részvételével az önkormányzat számára Lakitelekre.

A másik kategória a bűnmegelőzési, közbiztonsági jó önkormányzati gyakorlatok feltérképezését célozza. A felhívás célja olyan jó önkormányzati gyakorlatok feltérképezése, amelyek a településbiztonság fokozása és az állampolgárok biztonságérzetének javítása érdekében megvalósítandó: a közterületek biztonságának fokozásával, a gyermek- és fiatalkori bűnözés és az áldozattá válás megelőzésével, az idősek védelmével, segítésével, a hátrányos helyzetű családok és egyének számára preventív intervenciókkal közvetlenül kezeli az adott térségre vagy közösségre jellemző problémákat. Kiemelt téma ebben a kategóriában a gyermekvédelem és az online csalások megelőzése.

Ebben a kategóriában a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács ajánlott fel díjakat a nyertes települési önkormányzatoknak. Az 1. helyezett számára helyi bűnmegelőzési stratégia kidolgozását előkészítő workshopot rendeznek, a 2. helyezett település gyermekvédelmi szakemberei, jelzőrendszeri tagjai valamint a szociális szférában dolgozói a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács szakemberei által tartott akkreditált képzésen vehetnek részt, míg a 3. helyezett interaktív bűnmegelőzési előadás megtartásához juthat a kibervédelem témakörében.

A végső döntő egy szakmai konferencia keretében zajlik, amikor a jó gyakorlatokat maximum 10 perces prezentációban mutatják be a pályázók.

A Program honlapján részletes információk állnak rendelkezésre a program valamennyi részletéről: www.legjobbonkormanyzatigyakorlatok.hu

 

(KTM)