Októbertől igényelhető a zöld-csok kölcsön, amely jelentős pénzügyi segítséget jelent a családoknak az energiatakarékos új otthonok építéséhez, és ezzel hozzájárul a klímavédelmi, energiahatékonysági célok teljesítéséhez is.

Fotó: MTI

A Magyar Nemzeti Bank által bejelentett NHP Zöld Otthon Program keretében maximum 2,5 százalékos kamat mellett, legfeljebb 70 millió forint erejéig vehető fel hitel új, zöld otthonok építéséhez és vásárlásához.

A kormány számára kiemelten fontos ugyanakkor, hogy a többgyermekes családok a zöld otthonhoz kapcsolódó finanszírozáshoz a lehető legjobb feltételekkel jussanak hozzá. Ezért azok a  gyermekes szülők, akik új, energiahatékony otthonuk vásárlását vagy építését az NHP Zöld Otthon Program keretében valósítják meg, és ehhez CSOK-ot is igénybe vesznek, 2 gyermek esetén 10 millió, 3 vagy több gyermeknél 15 millió forint hitelösszegig a 2,5%-os maximális kamatszint helyett teljes kamatmentességre lesznek jogosultak, mert a költségvetés ezt a kamatot megtéríti számukra. 

A zöld otthonok megteremtéséhez kapcsolódó finanszírozás célja, hogy még több korszerű, energiatakarékos lakás épüljön a magyar családok számára. A kedvezményes kamatozású új konstrukció október 4. óta érhető el a hazai hitelintézeteknél.

Fontos, hogy aki él a zöld CSOK kölcsön lehetőségével, az is igényelheti a 70 millió forintos keretösszegből még fennmaradó részre a „normál” Zöld Otthon Programhoz kapcsolódó, 2,5%-os kamatozású hitelt. Tehát ha pl. egy háromgyermekes család 15 millió Ft kamatmentes zöld CSOK kölcsönt igényel, akkor még maximum 55 millió Ft értékben lehet jogosult – feltéve, ha a hitelképességi feltételeknek eleget tesz – az NHP Zöld Otthon kedvezményes kamatozású kölcsönre.

(kormany.hu)