Szalay-Bobrovniczky Kristóf a magyar vezetésű koszovói NATO-művelet (KFOR) központjában tett látogatásakor kiemelte: a Magyar Honvédség a misszióban végzett munkájával nemcsak a nyugat-balkáni biztonság iránti elkötelezettségéről, de szövetségesi szerepvállalásáról és szakmai felkészültségéről is bizonyságot tett. Hozzátette: az eltelt időszak a bizonyíték arra, hogy a Magyar Honvédség készen áll és képes NATO műveletek vezetésére, irányítására.

Emlékeztetett: magyar katonák már a KFOR-misszió 1999-es kezdete óta részt vesznek a műveletben, 2021 októberétől pedig egy éven át Kajári Ferenc vezérőrnagy vezetésével magyar parancsnokság látja el a misszió vezetését. A parancsnok elismertsége töretlen mind a nemzetközi katonadiplomáciai, mind a politikai környezetben egyaránt, ez pedig – a nemzetközi elismertségen túl – megerősíti és nyomatékosítja a Nyugat-Balkán fontosságát Magyarország számára.

Az októberig tartó magyar parancsnokság alatt szolgálatot teljesítő, jelenlegi magyar kontingens csaknem 500 fős állománnyal vesz részt a műveletben. Feladatuk Koszovó teljes területén, valamint feladatszabás szerinti helyszínen békefenntartó feladatok teljeskörű végrehajtása és biztosítása, illetve ezen feladatok mindenoldalú biztosítása, a KFOR-parancsnokságon szolgálatot teljesítő állomány és a magyar alegységek nemzeti logisztikai és adminisztratív támogatása.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf és Kajári Ferenc
(honvedelem.hu)