A magyar kérés, hogy úgy módosítsák az uniós jogszabályokat, hogy a tranzitzónákat vissza lehessen állítani. Nincs ennél hatékonyabb módja a védekezésnek. A javaslat szerint - amelyet Gulyás Gergely kancelláriaminiszter részletezett a Kormányinfón – a cél, hogy mindenhol az Európai Unió határain kívül döntsenek a menekültstátuszról, mert nehéz kitoloncolni azt, aki egyszer uniós területre lépett.

A migrációs nyomás rendkívüli mértékben megnőtt. Tavaly január és október közepe között közel 28 ezren próbálták meg engedély nélkül és eredménytelenül átlépni a magyar határt. Idén ugyanebben az időszakban 91 500-an próbálkoztak az engedély nélküli határátlépéssel, köztük 82 ezren a magyar-szerb határon, de a kerítésnek köszönhetően Magyarország őket távol tudta tartani.

Fotó: MTI

A határvédelemmel foglalkozó rendőrök és az őket segítő katonák biztosítják a déli határ védelmét; kerítés nélkül a határ védelmére itt biztosan nem lenne hasonló hatékonysággal lehetőség, s jól mutatja a visegrádi négyek együttműködését, hogy október 15-től két hónapon keresztül 50 fős cseh rendőri kontingens is segíti a magyar határvédelmet.

Brüsszelnek nem sújtani kell a határaikat megvédő államokat, hanem segíteni. Magyarország egyetlen fillért sem kapott kerítésépítésre, holott nemcsak saját, hanem az EU határait is védi. Az 588 milliárd forinthoz, amit Magyarország eddig határvédelemre költött, mindössze hétmilliárd forinttal járult hozzá az EU. Ez elfogadhatatlan, ráadásul Magyarország nem politikai támogatást kapott, hanem politikai támadásokkal szembesült Brüsszelből a miniszter vélekedése alapján.

(kormany.hu)