Az államtitkár arra emlékeztetett, hogy hazánkban idáig összesen 38 hazai koordinálású, hagyományos LIFE projekt kapott támogatást, hozzávetőlegesen 86 millió euró összköltségvetéssel, melyből 60,7 millió euró európai uniós vissza nem térítendő támogatást jelentett. Rácz András szerint több beruházás kiemelt sikerességét bizonyítja, hogy a lezárásukat követően az Európai Bizottságtól kitüntetést nyertek el, példaként említve a rákosivipera-védelmi, a parlagisas-védelmi és a pannon magbank projekteket. 2018 óta a magyar kormány évente összesen 400-500 millió forint támogatást biztosított hagyományos LIFE programokhoz. Az idei beadványok alapján összesen 28 természetvédelmi koncepcióban érintettek magyarországi szervezetek, beleértve a hazai és külföldi koordinálású pályázatokat is – tette hozzá.  Az államtitkár kiemelte: LIFE program az európai unió 2021-2027 pénzügyi időszakban is folytatódik, várhatóan a természetvédelem esetén hozzávetőlegesen a duplájára növelt kerettel.

Fotó: Pelsőczy Csaba

A rendezvényen a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrzési Nonprofit Kft. igazgatója arról beszélt, hogy az európai unió 7,2 millió euróval támogatta ezt a projektet, az összeghez a magyar kormány pedig 771 millió forint önrészt biztosított. Medgyesi Gergely Árpád elmondta, a beruházásnak köszönhetően visszaadták a pusztának a régi vízjárását, ami több tízezer hektárt érint, ennek következtében pedig számos fészkelő madár is visszatért a területre. Kifejtette: a program végső célja, egy olyan kivitelezhető és példaértékű modell kidolgozása, mely segítheti a Kárpát-medence legelőtavainak helyreállítását, és biztosítaná, hogy Európa szerte kellő figyelmet kapjon ez a különleges, de annál sérülékenyebb élővilág.

Fotó: Pelsőczy Csaba

A beruházás során több mint 37.000 méternyi csatorna, árok, illetve néhány nagyobb vízgazdálkodási műtárgy szűnt meg.  Emellett 1025 darab őshonos állatot vásároltak, illetve 1 darab teleltető hodály, valamint  6 darab pásztorszállás is megépült, a legelőtavak kiterjedése pedig 14-ről 290 hektárra nőtt.

(AM Sajtóiroda)