Egyszerre van már vakcina, megkezdődött a konzultáció az újraindításról, ha gyorsabb az oltás, ha többen jelentkeznek, akkor életeket nyerünk, de ha a harmadik hullám erősebb lesz, akkor életeket veszítünk – hívta fel  figyelmet a kormányfő. 

Ugyanakkor fontos eredmény, hogy jelenleg Magyarországon van a legtöbb vakcina az EU-ban: májusig három és fél millióval több embert fogunk beoltani, mint a hasonló méretű uniós országok. Ez annak köszönhető, hogy nem az EU-s beszerzésre alapozunk, hanem saját beszerzéssel is biztosítjuk az ellátást – fogalmazott Orbán Viktor.

 

 

Húsvétra mindenkit beoltunk, aki regisztrált

Az oltási folyamat jól halad, hamarosan 441 ezer fő fog rendelkezni legalább egy oltással, és nagyjából tíz nap alatt 650 ezer embert fogunk beoltani. Március elején leszünk 1 millió 225 ezer főnél, áprilisra 2 millió 582 ezer fő lesz a beoltottak száma. Akik eddig regisztráltak, azokat húsvétra be fogjuk oltani – részletezte a miniszterelnök. Mindenkit arra kér, hogy jelentkezzen az oltásra, mert csak így tudunk segíteni.

– Mindenki megválaszthatja a neki megfelelő oltóanyagot. Akinek nincs megfelelő vakcina, az megvárhatja azt az oltóanyagot, amely a számára megfelelő, ez a saját döntése. A járvány harmadik hullámában azonban bárkit elérhet a fertőzés, ezért mindenkinek felelős döntést kell hoznia.

A baloldal túl messzire ment

Az újraindításról szóló konzultáció azt a célt szolgálja, hogy magunk hozzuk meg az életünket érintő döntéseket. Az a jó döntés, amelybe minél több embert bevonunk, és amelyben több egyetértési pont jön létre. A felelősség a kormányé, de sokat segít, ha az emberek elmondják a véleményüket arról, hogy hogyan akarnak kijönni a korlátozások világából.

Orbán Viktor szerint a baloldal túl messzire ment azzal, hogy a rendkívüli jogrend meghosszabbításának elutasításával és a konzultáció támadásával megtagadta az együttműködést a járványkezelésben. - A hatalom mesterei nem ismernek kíméletet, áttaposnak mindenkin, a betegeken, a betegséggel fenyegetetteken is. Úgy gondolják, hogy ha sikertelen a járványkezelés, akkor ebből politikai tőkét tudnak kovácsolni. – Korábban láttam esélyt arra, hogy fontosabb nekik az ország, most megtagadták az együttműködést, túl messzire mentek, itt életekről, a szüleinkről van szó, ezek mélyebb dolgok, emberi dimenziók, ahová nem tudja magát megfelelően pozicionálni a baloldal – mondta Orbán Viktor.

 

(kormany.hu)