A költségvetésnek továbbra is prioritásként kell kezelnie a határvédelmet, a menekültek megsegítését, a családok támogatását és az adócsökkentések megtartását. A költségvetés stabilitásának fenntartása a jelenlegi helyzetben így kiemelten fontos feladat a kormány számára.

A központi alrendszer március végi hiánya 2309,4 milliárd forint volt. Ezen belül a központi költségvetés 2331,4 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 39,2 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 17,2 milliárd forintos hiányt értek el.

Magasabban teljesültek az egy évvel korábbihoz képest többek között a lakástámogatások, de meghaladták az egy évvel korábbi kifizetést a nyugellátásokra fordított összegek is. Nyugellátásokra 1340,4 milliárd forintot, a gyógyító-megelőző ellátásra 531,4 milliárd forintot biztosított a költségvetés március végéig.

A családi adóvisszatérítés keretében, azoknak a gyermeket nevelő szülőknek, akik a május 20-ig esedékes adóbevallásukban érvényesítik az adókedvezményt, a második körös kiutalási szakasz március 1-jén kezdődött.

(Pénzügyminisztérium)