Nekünk nem elfogadható olyan megoldás, hogy az uniós költségvetésről és a helyreállítási alapról szóló döntéshez valamilyen nyilatkozatot hozzáfűznek, mint a tacepaót rajzszöggel feltűznek egy kis emlékeztetőt. Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy az uniós költségvetés, valamint a helyreállítási alap gazdasági kérdését külön kell választani a jogállamiságnak álcázott politikai vitákat eredményező rendelettől - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban. 

 

 

Minden nehézség nélkül el tudjuk fogadni gyorsan a költségvetést és a gazdasági helyreállítási alapot, és a jogállamisági rendeletről szóló politikai diskurzust tegyük félre, vitassuk meg később – ez a magyar álláspont. Magyarország és Lengyelország erről állapodott meg, a kétoldalú egyezmény szerint egyik ország sem fogad el olyan álláspontot, amelyet a másik nem tud elfogadni.

A gazdaságvédelmi tervhez hozzákapcsolt politikai rendelet azért elfogadhatatlan számunkra, mert az lehetővé teszi, hogy a többség erejénél fogva a tagállamokra kényszerítsenek bármit, amire rá lehet húzni a jogállamiságot. A jelenlegi szabályhoz ragaszkodunk, ami nem teszi lehetővé, hogy egy tagállamra rákényszerítsenek olyat, amit nem akar. Egyértelmű, hogy mire megy kia a játék, hiszen most a járvány közepén hirtelen előkerült egy migrációs javaslat az Európai Bizottság részéről, ami arról szól, hogy behozzanak az unió területére 34 millió migránst, akiknek segélyt, lakást és állampolgárságot, azaz politikai szavazati jogot adnának. Ez maga a Soros-terv.  A jogállamisági rendelettel tehát az a cél, hogy a bevándorlást elutasító magyar és lengyel álláspontot le lehessen verni egy egyszerű többségi szavazással, de mi ezt nem engedjük – hangsúlyozta Orbán Viktor. 

A kormányfő egy felvetésre reagálva arról is beszélt, hogy az nem okozna problémát, ha a helyreállítási alapból – ami egy számunkra nem kívánatos, felesleges kockázatot jelentő hitelfelvétel – kihagynák Magyarországot. Ha a költségvetésről nem tud megállapodni az unió januárig, hazánk akkor sem veszít pénzt, hiszen abban az esetben a jelenlegi büdzsé alapján utalnák havonta a nekünk járó összegeket.      

(kormany.hu)