Egy nagyobb menekülthullámot várunk, ezért ezt a határátkelőhelyet is meg kell erősítenünk - mondta Orbán Viktor szerdán éjszaka, amikor Facebook-oldalán posztolt a csengersimai határátkelőpontról. Szerdán ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást adott át a miniszterelnök egy Ukrajnából menekült családnak, s szemlét tartott a csengersimai magyar-román határállomáson. Itt hallgatta meg a rendőri vezetők jelentését is a határszakasz helyzetéről és az ukrajnai menekülthullám folyamatos növekedéséről.

- A rendőrök erőiket megfeszítve dolgoznak - fogalmazott, és hozzátette, hogy a vöröskeresztesek a gyermekeseknek nyújtanak a helyszínen segítséget. Úgy látja: ha megerősítik ezt az átkelőpontot, "a jövő héten is képesek leszünk ugyanilyen hatékonyan dolgozni".

Fotó: MTI

Orbán Viktor miniszterelnök és Pintér Sándor belügyminiszter csütörtökön Nyíregyházán ellenőrzést tartott abban a rendészeti központban, ahol a katasztrófavédelem és más állami szervek a nap 24 órájában koordinálják a menekültekkel kapcsolatos feladatokat. A központban nyomon követik, hová mennyi menekült érkezik pontosan, buszokat szerveznek és gondoskodnak arról, hogy mindenkinek jusson ellátás és szállás.

A kormányfő szerint a háború nem csitul, hanem kiterjed, és ahogy a háború kiterjed, fennáll annak a veszélye, hogy a jövő héten még többen érkeznek majd Magyarországra, és ez óriási kihívás elé állít bennünket. Azért jönnek ilyen sokan, mert már nemcsak a háború elől, hanem a háborúból is menekülnek az emberek. A kormány büszke arra, hogy eddig minden menekültnek segítséget tudott nyújtani - húzta alá Orbán Viktor.

(kormany.hu)