A pénzügyminiszter az ülés után újságíróknak kiemelte: Magyarország készen áll Ukrajna további megsegítésére, eddig több mint egymillió menekültet fogadott és már több mint 31 milliárd forint fordított a háború sújtotta ország támogatására.

Fotó: Európai Bizottság

A tárcavezető kifejtette: az Európai Bizottság szerint erre az évre már biztosított Ukrajna finanszírozása. Az eszmecsere ma arról folyt, hogy 2023-ban milyen módon biztosítja majd az Európai Unió azt havi 1,5 milliárd, azaz éves szinten összesen 18 milliárd eurós támogatást, amelyet Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke jelentette be októberben – ismertette Varga Mihály. Mint mondta: a Bizottság terve az, hogy hitelt vesz fel Ukrajna megsegítésére, ehhez kér felhatalmazást a tagállamoktól. Világossá tettem, Magyarország készen áll Ukrajna támogatására, azonban semmilyen újabb uniós hitelfelvételhez nem kívánunk hozzájárulni. 

Fotó: Magyarország Európai Unió melletti Állandó Képviselete

A tárcavezető emlékeztetett: Magyarország eddig is aktívan segítette Ukrajnát, a háború előtt a makro-pénzügyi támogatás elfogadásával, az ukrajnai magyar kisebbség erősítésével támogattuk keleti szomszédunkat, és a segítségnyújtásunk a háború kitörés után is folyamatos. Magyarországra már több mint egymillió menekült érkezett Ukrajnából, az ukrán válsággal kapcsolatos kiadásaink meghaladják a 31 milliárd forintot. Hazánk kész továbbra is támogatni Ukrajnát, pénzügyileg egyszerűbb és hatékonyabb módszerekkel, kétoldalú megállapodás keretében, akár a nemzeti költségvetéséből is – tette hozzá. A pénzügyminiszter utalt arra is, hogy Ukrajnának a Valutaalap szerint havonta mintegy 3-4 milliárd euró, azaz átszámítva 1200–1600 milliárd forint kellene ahhoz, hogy fenntartsa az állam működését. Kiemelte: hatalmas összegről van szó, bízunk abban, hogy Európa más országai, az Amerikai Egyesült Államok és a nagy nemzetközi pénzintézetek továbbra is kellő részt vállalnak a háború sújtotta ország megsegítésében.

kiemelt kép: Európai Bizottság

(Pénzügyminisztérium)