A Kossuth laktanya alakulóterén felsorakozott diákok tanévzáróján Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter kijelentette: „végre jó úton járunk, hiszen egyre több középiskolás fiatal vesz részt a honvédelmi oktatásban és reményeim szerint egyre többen választják a katonai hivatást.” Rámutatott arra is, hogy a középiskolában folyó emelt szintű honvédelmi nevelést a honvédelmi tárca által alapított Honvéd Kadét Program biztosítja. A program keretében az elmúlt tanévben összesen 4 618 kadét kezdte meg tanulmányait a partneriskolákban. Hozzáfűzte azt is, hogy ma már minden megyében van legalább egy partneriskola, beleértve azokat a térségeket is, ahol korábban nem mutatkozott érdeklődés. A program jelenleg 83 településen, 111 középiskolában érhető el.

A honvéd középiskolás diákok felé fordulva Szalay-Bobrovniczky Kristóf leszögezte: „Magyarország jövője és biztonsága önökön, a fiatalságon, az ifjú növendékeken, akár későbbi honvéd tisztjelölteken, tiszteken múlik. A magyar jövőt azok a tettre kész fiatalok jelentik, akik a családot, a közösséget, a nemzetet választják. Ebben a gimnáziumban - az alapvető humánus értékek és erények mellett – megtanulják a katonai erényeket, a pontosságot, mindezek mellett hazaszeretetre, kötelességtudatra és felelős állampolgárrá nevelik önöket. Olyanokká válnak, akik nem csak beszélnek a hazaszeretetről, hanem tesznek is érte. Addig van nemzeti értékünk és jövőnk, amíg lesznek olyan tettre kész, elhivatott fiatalok, mint önök, akik reményeim szerint az élet minden területén megállják majd a helyüket.”

Szalay-Bobrovniczky Kristóf

A honvédelmi tárca vezetője arra is rávilágított, hogy a háborús és migrációs veszély nem múlt el, de a magyar kormány meg fogja védeni állampolgárait. Mint fogalmazott: a kormány szándéka azonban csak úgy tud megvalósulni, ha erős hadserege, elkötelezett katonái és hazájukért tenni akaró állampolgárai vannak.

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka gratulált az oktatási intézmény diákjainak, külön kiemelve az elismerésben részesültek teljesítményét, majd arra kérte a növendékeket, hogy feszegessék saját határaikat, merjék bebizonyítani, hogy minden hónapban, minden évben egyre erősebbekké válnak, egyre többre képesek. „Az elvégzett munka meg fogja hozni a gyümölcsét. És hadd tegyek rátok még egy terhet: ennek a több mint 4 600 kadétnak ti vagytok a példa. Másrészt ti vagytok azok, akiket le akarnak majd győzni. Minden kadét szeme ide, a Kratochvilra tekint, hiszen ti vagytok a zászlóshajó. Emeljétek magasra ezt a mércét! Legyen mindig az összes többi iskolának elismerés az, ha a Kratochvil véletlenül a második lesz!”

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy azt is aláhúzta, hogy a végzősök mintegy hatvan százaléka tervezi egyenruhában folytatni a jövőjét.

Az évzáró ünnepségen Kovács István alezredes, az oktatási intézmény igazgatója felidézte az elmúlt tanév emlékezetes pillanatait és elért eredményeit, majd szólt a szeptemberben induló új iskolai évben várható fejlesztésekről is. „Hosszú és eredményekben gazdag tanév áll mögöttünk, de iskolánkban a nyári szünet alatt sem áll meg az élet. A EFOP-pályázat keretében felújítjuk az iskola épületét és a tanműhelysort is. Ennek köszönhetően bízom benne, hogy szeptemberben már a megújult környezetben kezdhetjük meg az oktató-nevelő munkát” – mondta, hozzátéve, hogy a 2022-23-as tanév valóban új tanév lesz mindenki számára, hiszen: „a Nyíregyházi vitéz Mikecz Kálmán Honvéd Kollégium növendéki létszáma bővül, közel hetvenen lesznek honvéd kollégisták. Szeptembertől megkezdi működését a Szolnoki Honvéd Kollégium és megnyitja kapuit a Hódmezővásárhelyi Honvéd Középiskola és Kollégium is.”

(honvedelem.hu)