A Lakiteleki Népfőiskola kertjében felállított alkotás avatásán a pénzügyminiszter kifejtette: Magyarország földrajzi helyzete, kulturális adottságai, gazdasági lehetőségei tovább erősíthetik a kelet-nyugati kapcsolatokat.

Fotó: PM

A magyar és a kazah népet összekötő rokonság és barátság jelképe Abaj Kunanbajev kazah költő szobra, az ukrán Roman Vaszil alkotása – emlékeztetett Varga Mihály. A költő nemcsak saját műveivel gazdagította a kazah irodalmat, műfordításaival hozzájárult ahhoz is, hogy a kazah nép megismerhesse az európai irodalom kiemelkedő alkotásait – tette hozzá a tárcavezető.

Fotó: PM

Európa és Ázsia számára is előnyös a kapcsolatok szorosabbra vonása – jelentette ki Varga Mihály a magyar kormány keleti nyitás politikáját értékelve. A külföldről érkező magyarországi beruházások egyre nagyobb részét – több mint felét – immár az ázsiai országok valósítják meg, ennek is köszönhető, hogy a beruházások növekedése a járvány idején sem torpant meg hazánkban.

Fotó: PM

Varga Mihály mindezekhez hozzátette: a válságból azok az országok kerülnek majd ki megerősödve, amelyek polgáraik érdekeit előtérbe helyezve és saját adottságaikat figyelembe véve cselekszenek. Magyarország esetében ez azt jelenti, továbbra is eddig követett gazdaság- és társadalompolitikai elveink mentén dolgozunk, legyen szó családtámogatásról, munkahelyteremtésről, adópolitikáról vagy éppen a nemzetközi kapcsolatokról – hívta fel a figyelmet a miniszter. Mint fogalmazott: folytatjuk a keleti nyitás politikáját is, amelyen belül kiemelt figyelmet fordítunk a kazah-magyar kapcsolatok további erősítésére is.

(Pénzügyminisztérium)