A miniszter arra emlékeztetett, hogy az élelmezési és mezőgazdasági célú genetikai erőforrásaink, a hazai kultúrnövény- és haszonállat fajták nemzeti örökségeink, közkincseink, nemzeti identitásunk részei és Magyarország szimbólumai is. Hozzátette, a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ Haszonállat-génmegőrzési Intézete kiemelkedő jelentőséget tölt be a baromfik genetikai információinak laboratóriumi körülmények közötti tárolásában. Jelenleg hazánkban ugyanis csak itt, Gödöllőn van olyan génbank, ahol az összes hazai őshonos baromfifajta szaporítóanyaga megtalálható. 

Fotó: Pelsőczy Csaba

Egyedülálló módon, ugyanez a telephely ad otthont az őshonos magyar baromfifajták élő állományának is, amely elengedhetetlen a fajták hosszú távú fenntartásához. Az intézet feladatainak bővülésével nyúl, méh, és hal génbankokat fejleszt, valamint a magyar kutyafajták szaporítóanyag mintáit is tárolja, amely DNS bankkal is kiegészült - emelte ki Nagy István.

Fotó: Pelsőczy Csaba

A miniszter hangsúlyozta, a baromfitelep központi épületének állaga az idők során sokat romlott és nem volt már alkalmas az egyre növekvő feladatok ellátására, ezért a létesítmény fejlesztése mellett döntöttek, amely mintegy 163 millió forintos támogatásból valósult meg. A központi épület megújulása és a korábbi beruházások elengedhetetlenül fontosak a megfelelő színvonalú működés szempontjából. Ezért tavaly 325 millió forintot fordítottak a gödöllői intézetben különböző beruházásokra. Ezek a korszerűsítések hozzájárultak az állattartási körülmények javításához és a hatékonyabb munkavégzéshez. A tárcavezető példaként említette a takarmánykeverő tetők cseréjét, a Magyar óriásnyúl telepen a vizesblokk kialakítását, a pulyka kifutó és a mézkiszerelő üzem megépítését. A tárcavezető szerint a gödöllői intézmény a hazai haszonállat-génmegőrzés stabil bástyája.

(AM Sajtóiroda)