A miniszter a találkozón arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt időszakban kialakult párbeszéd a magyar és az ukrán agrártárca között stabilizálódott. Nem lehet olyan probléma, amit ne tudnának megbeszélni, a kihívásokra a jó válaszokat közösen tudják ugyanis megadni.

Az egyeztetésen a szélsőséges időjárás és a szárazság okozta nehézségek is szóba kerültek. A gabona és olajos magvak tekintetében az aszály miatt kevesebb lesz az ukrán termés a tavalyinál. A 2021-es év rekord év volt Ukrajnában, de ehhez képest az idei számok 30%-os csökkenést mutatnak.

Fotó: Pelsőczy Csaba

Nagy István felidézte, hogy a háború kitörését követően az ukrán gabonaexport súlyos zavarokkal küzdött, a tengeri transzport ellehetetlenült. Az Európai Unió Szolidaritási Sávok létesítésével megteremtette a lehetőségét annak, hogy az ukrán termékek szárazföldön eljussanak a hagyományos piacaikra, de a gabona ehelyett Európában rekedt, jelentős kihívások elé állítva az európai termelőket. Az elmúlt időszak alatt helyreálltak Ukrajna fekete-tengeri szállítási útvonalai és az ukrán gabonaexport csaknem 90%-a már ismét tengeri úton kerül kiszállításra a korábbi főbb célországaikba – tette hozzá. A tárcavezető elmondta, az ukrán gabona visszatalálása a hagyományos piacaira a biztonságot szolgálja, és azt, hogy az európai belső piacon se legyen zavar. Ahogy korábban, most is minden szem gabonára szükség van, csak meg kell találni a helyét – hangsúlyozta.

Fotó: Pelsőczy Csaba

Kifejtette, a Brüsszel által bevezetett autonóm kereskedelem liberalizációs intézkedés (ATM) 2025. június 5-én lejár, ezért addig az uniónak megnyugtató és hosszú távú megoldást kell találnia az ukrán mezőgazdasági termékek okozta kihívásokra. A tárcavezető hozzáfűzte, hazánk számára a magyar gazdák érdeke a legfontosabb, mert ők biztosítják a mindennapi kenyeret, éppen ezért az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó behozatali tilalmat továbbra is fenntartja, de a tranzit szállítmányokat, ahogy eddig, ezután is engedélyezzük.

Fotó: Pelsőczy Csaba

A találkozón Nagy István hivatalos látogatásra hívta Magyarországra Tarasz Viszockij miniszteri ügyvivőt, és arra is megkérte, hogy vegyen részt egy, a hazánk által elnökölt uniós agrártanács ülésen is.

(AM Sajtóiroda)