Az ünnepségen részt vett Benkő Tibor honvédelmi miniszter, dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka, Kaszab Zoltán főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa és Bencze József, hazánk Koszovóba akkreditált nagykövete is.

Robert P. Burke admirális, a NATO Nápolyi Összhaderőnemi Parancsnokságának parancsnoka ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy a KFOR mellett Koszovó békéjéért és biztonságáért a helyi kormány, az ENSZ, az Európai Unió és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet is rengeteget tesz. A KFOR leköszönő parancsnoka, Franco Federici is a csapatmunkát emelte ki, mint az elmúlt egy esztendő legfontosabb tényezőjét, amellyel a dinamikusan változó biztonsági környezetben is sikerült előrelépni.

Benkő Tibor fogadása katonai tiszteletadással

Kajári Ferenc vezérőrnagy hangsúlyozta: minden katonai műveletnek szüksége van kötelességtudatra, megbízhatóságra és elkötelezettségre. Éppen ezért választotta saját parancsnoki jelszavának ezt a három kifejezést a KFOR következő egy esztendejére. Mint hozzátette: a misszió és parancsnoka szempontjából egyaránt fontos, hogy a koszovói helyzetben érdekelt minden szereplőhöz egyaránt megfelelő kapcsolat fűzze a KFOR-t.

Benkő Tibor az ünnepséget követően kétoldalú tárgyalásokat folytatott Lorenzo Guerini olasz védelmi miniszterrel és Salvatore Farinával, az olasz hadsereg vezérkari főnökével. Áttekintették a két ország haderőit érintő kérdéseket, illetve azokat a katonai területeket, amelyek a jövőben tovább erősíthetik a két ország kapcsolatait. A honvédelmi miniszter ezt követően átadta azt az ötszáz, rubeola, kanyaró és mumpsz ellen védelmet nyújtó oltást, melyet az Afganisztánból kimenekített és ideiglenesen Koszovóban elhelyezett afgán állampolgárok fognak megkapni. Mint hangsúlyozta: Magyarország elsőként válaszolt a kimentett személyeknek otthont adó tábor vezetésének kérésére és ha kell, a jövőben is segíti a nehéz helyzetbe került emberek egészségének megóvását.

Kajári Ferenc

A honvédelmi miniszter ezután dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornaggyal és Kajári Ferenc vezérőrnaggyal tartott sajtótájékoztatót. A Magyar Honvédség parancsnoka emlékeztetett: a mai nappal hazánk – köszönhetően a magyar katonák eddigi munkájának és teljesítményének is – egy nagyon szűkkörű társaság teljes jogú tagjává válhatott, hiszen egy aktív NATO-missziót irányít majd egy magyar tábornok. Benkő Tibor ezzel kapcsolatban kiemelte: nem csak a Magyar Honvédség, hanem az egész ország sikere az, hogy a KFOR huszonhatodik parancsnoka magyar tábornok, Kajári Ferenc vezérőrnagy lehet.

A honvédelmi tárca vezetője felkereste a Novo Selo táborban szolgálatot teljesítő MH KFOR Kontingenst is, ahol állománygyűlésen köszönte meg a műveleti területen szolgáló katonák eddigi munkáját. Mint hangsúlyozta: a magyar katona kötelessége feladatának legmagasabb fokú ellátása, míg a magyar kormányé az, hogy ehhez a legkorszerűbb eszközökkel szerelje fel katonáit.

(honvedelem.hu)