A pénzügyminiszter a magyar nyelvi kabinet meglátogatása mellett díszdoktori címet kapott az intézménytől, valamint kazah közgazdász hallgatóknak tartott előadást a magyar gazdaságról.

Fotó: PM

A Magyarországon tanuló kazah diákok értékes tapasztalatot és tudást hozhatnak vissza magukkal Kazahsztánba, amellyel a kétoldalú gazdasági kapcsolatainkat erősítéséhez is hozzájárulhatnak – hangsúlyozta Varga Mihály a magyar nyelvi kabinet meglátogatásakor. A magyar tárcavezető kiemelte: a magyar kormány a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram keretében a 2020/21-es tanévben összesen 507 diák számára biztosít felsőfokú tanulmányi lehetőséget Magyarországon. A 2021/22-es pályázati időszakban 208 újabb jelentkező részesülhetett ösztöndíjban. A Magyar Pont munkájának részét képezi majd a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramra jelentkezett, ill. az ösztöndíjat már elnyert hallgatók részére magyar nyelvórák biztosítása, továbbá felkészítésük magyar civilizációs ismeretekből. Az oktatáshoz szükséges nagyszámú könyvet idén tavasszal Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter adta át az egyetemnek.

Fotó: PM

Látogatása során Varga Mihály díszdoktori címet vehetett át Jerlan Szidikovtól, az egyetem rektorától. Az egyetem díszprofesszori címét mások között Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter, Aleksandar Vucic szerb elnök, Vlagyimir Putyin orosz elnök, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és a néhai II. János Pál pápa is megkapta.

Fotó: PM

Az egyetemen a magyar pénzügyminiszter kazah közgazdászhallgatókkal is találkozhatott, akiknek a magyar gazdaságról tartott prezentációt.

(Pénzügyminisztérium)