A tájékoztató apropója volt, hogy a Standard and Poor's (S&P) és a Fitch nemzetközi hitelminősítő ügynökségek befektetési kategóriába sorolták az MVM csoportot, az energetikai társaságcsoport a 100 százalékban állami tulajdonú vállalatok közül elsőként szerzett nemzetközi hitelminősítést.

Fotó: MVM
„Ezt az eredményt egy olyan magyar állami vállalat érte el, amely az elmúlt években nemcsak Magyarország egyik legnagyobb, a teljes energetikai láncot lefedő cégévé nőtt, de régiós szinten is egyre meghatározóbb szereplővé válik az energetikai piacon” – mondta a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter.

Mager Andrea felidézte: „A kormány 2010-ben világossá tette, hogy van néhány stratégiai ágazat, ezek egyike az energetika, és az ellátásbiztonsághoz szükséges, az energia továbbítására és termelésére alkalmas eszközöket nemzeti kézben kell tartani. Az MVM csoport az elmúlt 11 évben több jelentős lépést tett azért, hogy a magyarországi energiaellátás megfizethető, fenntartható és biztonságos legyen. Ezek együtt járultak hozzá ahhoz, hogy a vállalatcsoport 2018-ra a hazai energiaellátás alappillérévé váljon a földgáz és a villamos energia területén is – hangsúlyozta a miniszter.

Fotó: MVM

A sajtótájékoztatón Kóbor György, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója különösen fontosnak nevezte, hogy a hitelminősítők a magyar állam, mint tulajdonos támogató szerepvállalását is elismerik, ugyanakkor az állami támogatás figyelembevétele nélkül, "standalone", azaz önálló alapon is befektetési kategóriába sorolták a vállalatot.

 

A 18 országban jelen lévő MVM Zrt. Magyarország 4., Közép-Európa 13. legnagyobb vállalata. 6,1 millió ügyfél és több mint száz tagvállalat tartozik hozzá. 2010 óta megháromszorozta árbevételét, csaknem megnégyszerezte mérlegfőösszegét, megduplázta munkavállalói számát és megsokszorozta nemzetközi jelenlétét.

(MTI / NVTNM Kommunikáció)