Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott az MVGYOSZ rendezvényén azt mondta, a magyarországi vakok és gyengénlátók már több mint száz éve rájöttek arra, hogy együtt többre jutnak, mint külön-külön. Ezért alapították meg érdekképviseleti szervezetüket az MVGYOSZ-t, amely azóta határozottan és eredményesen képviseli érdekeiket.

Hozzátette: a szervezet és a kormány között folyamatos az együttműködés, ennek köszönhetően valósult meg többi között a nemzeti ünnepek akadálymentesítése és felújítják az egyesület több mint százéves székházát. Kormányzati támogatással a rekonstrukció a tervek szerint a jövő év végére készül el.

A fehér bot nemzetközi napja alkalmából tartott eseményen elmondta azt is, hogy 2010 óta több mint duplájára nőtt a nagy fogyatékosügyi érdekképviseleti szervezetek állami támogatása.

Nyitrai Zsolt megemlékezett az MVGYOSZ hangoskönyvtárának 60 éves fennállásáról is. Ebből az alkalomból köszönetet mondott a könyvtár működtetőinek. A szövetség által működtetett hangoskönyvtár jubileuma alkalmából az idei fehérbot napi esemény fókuszában az olvasás, az önkéntes felolvasók munkája és a látássérült emberek kulturális esélyegyenlőségét támogató hangoskönyvek állnak - hangzott el az ünnepségen.

Az évforduló alkalmából az 13600-as adományvonal hívásával és a 96-os szám beírásával 500 forinttal járulhatnak hozzá az adományozók a szövetség által működtetett Louis Braille Könyvtár, valamint a Bodor Tibor Hangoskönyvtár fejlesztéséhez.

Nagy Sándor, az MVGYOSZ elnöke köszöntőjében arról beszélt, hogy érdekképviseleti munkájuk során jó együttműködést alakítottak ki a tagegyesületeikkel, a kormánnyal és az önkormányzatokkal.

Óriási eredménynek nevezte, hogy meghallgatják őket, hiszen - mint fogalmazott - "magunknak kell megfogalmaznunk a minket érintő legsúlyosabb, legfontosabb problémát, magunknak kell jeleznünk azt, hogy mikor, mire van szükségünk ahhoz, hogy teljes életet tudjunk élni".

Az eredmények között említette, hogy a pandémia miatt bevezetett intézkedésekkel kapcsolatban jelezni tudták problémáikat, amire azonnal reagált a kormány. Elmondta azt is, hogy hosszas együttműködést követően az elmúlt év őszén elfogadták a vakok elemi rehabilitációjáról szóló kormányrendeletet, mely elsősorban a felnőttkorban látássérültté vált embereknek és hozzátartozóiknak kínál arra lehetőséget arra, hogy megváltozott élethelyzetükben újra képessé váljanak az önálló életvitelre, és a társadalom aktív tagjává válhassanak.

A látássérült embereknek nyújtott szolgáltatások között említette a hangoskönyvtár és a Braille Könyvtár működtetését, annak fejlesztését, a vakvezető kutyák képzését, valamint a látássérült embereknek készült távoli segítséget végző Távszem szolgáltatás elindítását.

A hangoskönyvtárról azt mondta, az utóbbi években  ugrásszerűen fejlődött, a 2018-tól elérhető mobilapplikáció és a tavaly karácsonykor átadott webes változat szélesre tárta a hangoskönyvtár digitális kapuját a látássérült olvasók előtt.

Nagy Sándor az egyesület fontos feladatának nevezte a látássérült emberek digitális kompetenciájának fejlesztését, amely - mint mondta -, nagymértékben megkönnyítheti az életüket.

Az ünnepségen a fehér bot nemzetközi napja alkalmából Luis Braille-emlékérmeket adtak át. A szövetség által alapított kitüntetéssel minden évben azoknak a személyeknek vagy szervezeteknek a munkáját ismerik el, akik kiemelkedően sokat tesznek a látássérült emberek életének megkönnyítéséért.

Az ünnepségen emlékérmet vehetett át Csocsán Emmy, a látássérültek pedagógiája, valamint Prónay Beáta, a rehabilitáció területén végzett áldozatos munkájukért. Szintén elismerték a mátészalkai Szentpétery Zsigmond Kulturális Központ és Színház dolgozóit, akik több éve támogatják a városi látássérültek klubját. Luis Braille-emlékérmet vehetett át Németh Tamás zongoraművész, zenepedagógus, valamint Schiff Mónika a vakvezető kutya-kiképző központban végzett szakmai munkájáért.

Az ENSZ 1969-ben nyilvánította október 15-ét a fehér bot világnapjává, hogy felhívja a figyelmet a vakok és gyengénlátók sajátos helyzetére, hozzájáruljon gondjaik megoldásához és segítse társadalmi beilleszkedésüket.

(MTI)