A projektben a Belügyminisztérium és partnerei fő célkitűzése az volt, hogy a klímaváltozás hatásainak kitett hazai önkormányzatok éghajlatváltozással szembeni ellenálló képességét javítsa; pozitív példákat mutasson be; összegyűjtse, és különböző eszközökkel, szemléletformáló tevékenységekkel terjessze a kapcsolódó tudást, ismereteket.

Pilot programjai keretében a projekt a természetes vízmegtartó megoldások alkalmazásának lehetőségeit és előnyeit vizsgálta. Öt partner településen a többletvíz tájban történő elraktározására szolgáló tározótavak és a hirtelen lezúduló villámárvizek lefolyását lassító rönkgátak, hordalékfogók valósultak meg. Ezek a természetre alapozó megoldások képesek mérsékelni a szélsőséges időjárási események (aszály, belvíz, árvíz, villámárvíz) negatív hatásait, egyúttal növelik a települések alkalmazkodó- és vízmegtartó képességét.

Az öt településen elkészült megoldások a projektzárást követen is látogathatók, megtekinthetők, a polgármesterekkel történő előzetes egyeztetést követően. A partnerség hosszú távú célkitűzése a vízmegtartás és az alkalmazkodás szemléletének elterjesztése, illetve, hogy a projektben kialakított öt prototípus nyomán további településeket ösztönözzön hasonló fejlesztések megvalósítására. 

A projekt keretében számos olyan kiadvány, eszköz, e-learning tudásanyag készült, mely a továbbiakban is támogatja az érdeklődő önkormányzatokat, településvezetőket a hatékony vízgazdálkodást, a természetes vízmegtartást és a lokális alkalmazkodást illetően. A projekt honlapján elérhető és letölthető valamennyi kiadvány, illetve hozzáférhető bővebb információ a további eredménytermékekről (Adaptációs Útmutató, esettanulmányok, e-learning anyag, projekt film, társasjáték) is: https://vizmegtartomegoldasok.bm.hu/hu 

A projekt megvalósításában a Belügyminisztérium; Bátya Község Önkormányzata; Püspökszilágy Község Önkormányzata; Rákócziújfalu Község Önkormányzata; Ruzsa Község Önkormányzata; Tiszatarján Község Önkormányzata; a Klímabarát Települések Szövetsége; az Országos Vízügyi Főigazgatóság, a Pannon Pro Innovációs Szolgáltató Kft. és a WWF Magyarország Alapítvány vettek részt.

2021. október 1-jén indult el és tervezetten 2025. szeptember 30-ig tart a LIFE LOGOS 4 WATERS projekt a Belügyminisztérium koordinálásában. A projekt épít a LIFE-MICACC projekt eredményeire, tapasztalataira, átlépve a településhatárokat, kisvízgyűjtő szintre koncentrálva. A LOGOS projekt során a kiválasztott két vízgyűjtőn az érintett önkormányzatok együttműködésével az adott területen jellemző tipikus klimatikus, vízhez kapcsolódó problémakör kezelésére kívánunk komplex, természetes vízmegtartó megoldásokat integrált módon demonstrációs jelleggel tesztelni. Emellett fontos célkitűzés az országos szemléletformálás és tudásbővítés is, a természetes vízmegtartásban érintett szereplők aktív bevonásával: leendő és gyakorló vízügyi szakemberek, engedélyezésben közreműködő szakértők, tervezőmérnökök.

 

(Belügyminisztérium)