A pénzügyminiszter szerint a gazdaságpolitika egyre kevésbé a járvány okozta válság kezeléséről, hanem ismét a hatékonyság, a versenyképesség növeléséről szól, amelyben a digitalizáció megerősítése kaphatja az egyik legfontosabb szerepet.

Fotó: PM

Magyarország megfelelően és az aktuális kihívásokhoz illeszkedően reagált a koronavírus-járvány okozta válságra – fogalmazott Varga Mihály. Az elmúlt másfél évre visszatekintve a miniszter kijelentette: Magyarország azon kevés ország közé tartozik, amely már elérte a járvány előtti teljesítményét. Mint mondta: a gazdaságpolitika legerősebb kihívása jelenleg a növekedés pandémia előtti lendületének visszaszerzése. Ehhez adottak a feltételek – jelentette ki Varga Mihály az idei II. negyedév GDP-adatait elemezve. A mintegy 18 százalékos növekedéshez szinte minden ágazat hozzájárult, és kedvező arányú és irányú változás figyelhető meg a gazdaság szerkezetében. Az infokommunikáció, az ipar-építőipar és a pénzügyi biztosítási tevékenység váltak húzóágazattá. A kiemelkedő II. negyedéves adatok is megerősítik, hogy rekord magas GDP-növekedés várható 2021-ben. 

Fotó: PM

Mértékadó nemzetközi szervezetek szerint Magyarország gazdasági teljesítménye 7-8 százalékkal bővülhet idén, a kormány 7,5 százalékra várja a 2021-es növekedést. A munkaerőpiaci adatok is azt jelzik, hogy a gazdaság magára talált – tájékoztatott a miniszter kiemelve, hogy mára a foglalkoztatottak száma elérte a 4,7 millió főt. A rendszerváltozás óta nem dolgoztak ennyien Magyarországon, és a beruházások növekedése is befektetői bizalmat jelez. 

Fotó: PM

Varga Mihály úgy véli, hogy a kormány akkor jár el helyesen, ha tovább folytatja a támogató pénzügypolitikát. A gazdaság újraindítása nem szenvedhet késedelmet, a kormány fiskális politikája is ezt a célt szolgálja. Mint mondta: a magas GDP mellett az adósságszabály betartásával nagyobb adósságfelvételre nyílt lehetőség idén. A régiós összehasonlításban is sikeres  devizakötvény kibocsátásra emlékeztetve Varga Mihály az alacsony hozam és a hosszú lejárati idő miatt megfontolt és hasznos döntésnek nevezte azt. A miniszter a pénzügypolitika előtti kihívásokról szólva középtávon az egyensúlyi pozíció visszaszerzését és az adósságszint csökkentését tartja a legfontosabb feladatnak.

(Pénzügyminisztérium)